Odvjetnici zbog sudaca pisali Dobroniću: Na vrijeme spriječite nastanak štete

Vijesti 18. sij 202414:11 0 komentara
Davor Javorovic/PIXSELL / Ilustracija

Hrvatska odvjetnička komora uputila je predsjedniku Vrhovnog suda Radovanu Dobroniću dopis u kojem traži osiguranje uvjeta za uredno i pravodobno funkcioniranje sudova za vrijeme trajanja najavljenih mjera upozorenja sudaca.

Prema priopćenju Udruge hrvatskih sudaca, mjere upozorenja trebale bi trajati od 22. siječnja do 2. veljače.

Upozoravaju da odvjetnici i njihove stranke još uvijek osjećaju posljedice prethodnih mjera upozorenja i štrajka sudskih službenika i namještenika te od predsjednika Vrhovnog suda traži da se “pravodobno poduzmu radnje koje bi spriječile nastanak štete za stranke i njihove odvjetnike”.

“Smatramo da je potrebno jasno i nedvosmisleno odrediti koji se predmeti smatraju hitnima te precizno odrediti u kojim su predmetima suci dužni provoditi sudske radnje bez obzira na provođenje mjera upozorenja. Ne smije se dozvoliti da ocjena hitnosti predmeta ovisi isključivo o diskrecijskoj ocjeni svakog pojedinog suca, već mora biti utemeljena na zakonskim osnovama”, ističu u HOK-u.

Također, apeliraju da se u svim sudskim postupcima stranke i njihove punomoćnike pravodobno obavijesti o odgodi ročišta na zakonima propisan način, a ne javnim objavama i putem medija, kao i o terminima novih ročišta koja treba zakazati u najkraćem mogućem roku.

“Hrvatska odvjetnička komora obavijestit će svoje članove o odgovoru predsjednika Vrhovnog suda RH”, poručili su na kraju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!