Odvjetnik kojem je hakiran račun za N1: “Ubacili su nam računalni virus i pokrali novac”

Crna kronika 12. sij 202412:52 0 komentara
Ilustracija/Pixabay

Poznati zagrebački odvjetnički ured potvrdio je za N1 da su se lani našli na meti hakera koje je jučer identificirala policija. Jedan je uhićen i pritvoren, dok je drugi još u bijegu.

Ovaj odvjetnički ured hakiran je početkom rujna prošle godine.

Kako je otkriven napad?

“Nešto prije podneva presreli su naše računalne podatke i s našeg računa prenijeli nešto više od 60 tisuća eura. Novac je prebačen na drugi račun s hrvatskim IBAN-om. Vidjeli smo i ime osobe koja je bila njegov vlasnik, pa smo sve prijavili.

Naime, u tom času nikakvo plaćanje nismo obavili, već je vjerojatno suradnica u našem uredu pokupila računalni virus uz pomoć kojeg su nas hakirali”, ispričao je za N1 zagrebački odvjetnik koji je među oštećenima u ovoj cyber aferi.

Policijska akcija

Policija je jučer priopćila da su dvojica hakera počinila 20 kaznenih djela, te oštetila više odvjetničkih ureda diljem Hrvatske. Uzeli su im preko 108 tisuća eura.

“Mi smo uspjeli vratiti svoj novac, jer sam ja baš taka provjerio internet bankarstvo te smo uočili sumnjivi odljev sredstava Zato smo odmah reagirali prema banci koja je daljnju transakciju zaustavila uz pomoć policije i Ureda za sprječavanje pranja novca.

Novac blokiran

“Kad sam pogledao internetsko bankarstvo vidio sam da je isplaćen veliki iznos po nekom ugovoru, no i primatelj i svrha plaćanja bili su nam potpuno nepoznati. Zato smo bili prilično sigurni da se radi o računalnoj prijevari. Tražili smo da se odredi privremena mjera, odnosno blokira novac na tom računu na kojem su završila naša sredstva”, opisuje odvjetnik.

Njima je novac naknadno i vraćen, no neki drugi odvjetnici nisu bili te sreće.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!