Odvjetnik: Ne postoji mogućnost da se nekom zabrani da bude član vlade ili mandatar

Vijesti 22. tra 202412:40 2 komentara

Odvjetnik Vlaho Hrdalo govorio je u N1 Studiju uživo o seriji tekstova koje je napisao za Telegram i u kojima tumači situaciju koja je nastala nakon odluka Ustavnog suda vezanih za aktualnog predsjednika Republike Zorana Milanovića i njegovo postupanje tijekom predizborne kampanje za parlamentarne izbore.

“Zašto se kao odvjetnik bavim pravom?”, odgovara na kritike koje prate seriju tekstova o odlukama Ustavnog suda koju je napisao za Telegram.

“Bila mi je zanimljiva rasprava nakon bombe koju je bacio predsjednik, da će biti kandidat na izborima. Onda je Ustavni sud donio Upozorenje i svi su se očitovali i nitko nije doveo u pitanje činjenicu da je USUD donio Upozorenje koje nije mogao donijeti, a ne Odluku. Mene je to zainteresiralo. … Ne morate biti ni odvjetnik da biste proučavali zakone koji nas sve obvezuju”, kaže Hrdalo i dodaje da čeka sadržajne kritike, “U redu je da se ne slažu sa mnom, ali volio bih argumentaciju koja će nadići to da je Zoran Milanović pravna osoba”, kaže dodaje kako se i Ustavni sud muči s pronalaženjem odredbi kojima će poduprijeti svoje stavove.

“To je oblik sankcije”, kaže o odluci Ustavnog suda da Milanoviću zabrani da bude mandatar.

“Ustavni sud je sebi uzeo pravo da nadzire sastavljanje vlade. Za to ne postoji uporište u ustavnim zakonima”, kaže i objašnajva da izborni proces završava konstituiranjem Sabora. “Imenovanje Vlade nisu izbori. Nakon što se konstituira Sabor, tu prestaju nadzorne ovlasti bilo kojeg tijela. Ne postoje ovlasti za nadzor formiranja Vlade. Ustavni sud je rekao da jedan čovjek ne može biti mandatar. Navodno je uvjet DP-a da u Vladi ne participira SDSS. Ustavni zakon kaže da je zabranjena diskriminacija, što bi se dogodilo da se Ustavni sud javi i kaže da se ne može sastaviti Vlada iz koje je isključena jedna konkretna manjina? Ima li se Ustavni sud pravo javiti? Pravo je biti biran u Sabor, na u Vladu. Isto tako ne postoji mogućnost da se nekom zabrani da bude član vlade ili mandatar”, kaže.

Prema Hrdalovim riječima, naše društvo je podijeljeno na stare i mlade i postaje “društvo u kojemu stari biraju stare”, a to se, dodaje, vidi i na rezultatu izbora.

“Narušili smo trodiobu vlasti, sigurno”, kaže.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare