“USKOK će imati problema oko precizne ocjene može li snimka predstavljati dokaz”

Vijesti 27. sij 202108:50 > 11:04
Izvor: N1

Poznati odvjetnik Veljko Miljević u Novom danu N1 Televizije komentirao je slučaj snimanja HDZ-ovca Žarka Tušeka te žalbu na presudu Zdravku Mamiću o kojoj danas odlučuje Vrhovni sud.

Komentirao je slučaj Tušek-Šimunić kada je nezavisni vijećnik u Gradskom vijeću Oroslavja Viktor Šimunić snimio razgovor s predsjednikom krapinsko-zagorskog HDZ-a i saborskim zastupnikom Žarkom Tušekom. Šimunić bi danas u USKOK-u trebao dati iskaz.

VEZANE VIJESTI

“Nema tu puno misterija, to je jednostavna logika, sve je krenulo od jednog razgovora dvojice ili trojice ljudi i taj razgovor je sniman. Jedan tvrdi da je navučen na razgovor, da nije znao da će biti sniman i da i u tom razgovoru nije ništa protupravno učinio. S druge strane, imamo drugog koji kaže nuđeno mi nešto, da je razgovor snimao, da smatra da je imao potpuno pravo to napraviti jer jednostavno misli da postoji interes javnosti koji je puno jači d toga da se nešto ne snima, a to je da javnost sazna kako se obavljaju određene političke radnje. Jedna i druga strana su djelomično u pravu u onome što su jučer izjavljivali – ovdje se radi o nečemu što nije dogmatski pravno, jer zna se da postoji kazneno djelo neovlaštenog tonskog snimanja. No, nema kaznenog djela kad je djelo neovlaštenog tonskog snimanja počinjeno iz razloga gdje preteže javni interes ili neki drugi interes koji je pretežniji od ovoga”, pojasnio je odvjetnik Veljko Miljević.

“USKOK će imati problema oko precizne ocjene može li ta snimka predstavljati dokaz ili se radi o nezakonitom dokazu, a s druge strane će ovaj koji je snimao imati mogućnost da kaže “ne, ne, u mom snimanju nema nikakvog kaznenog djela”, dodatno je pojasnio Miljević.

Kazao je da nuđenje pozicija u državnim i lokalnim tvrtkama može također biti predmet trgovanja utjecajem.

“To nije kazneno djelo koje može napraviti samo osoba sa strogo određenim službenim svojstvima, to upravo razlikuje kazneno djelo trgovanja utjecajem od zlouporabe službenog položaja, jer kod zlouporabe položaja vi zlouporabite svoje točno određene dužnosti. Kod trgovanja utjecajem vi koristite svoj društveni položaj, svoj utjecaj koji nije samo formalne prirode i to upravo u onim predmetima gdje nemate ovlaštenje za djelovanje, nego neka treća osoba. To je u zakonu vrlo dobro razgraničeno”, kazao je.

Zaključno se referirao na odluku Vrhovnog suda o presudi Zdravku Mamiću. Koliko bi moglo trajati dok se ne donese odluka?

“To nitko ne zna, tu nema čak ni instruktivnog roka, kamoli tvrdog. To je u pravilu oko četiri, pet tjedana, dakle oko mjesec dana.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar