Oglasili se i roditelji djece iz Konga koju su posvojili Hrvati

Vijesti 14. velj 202319:30 3 komentara
Emica Elvedji/PIXSELL

Hrvatski državljani pritvoreni u Zambiji zbog sumnje u pokušaj trgovine djecom branit će se sa slobode kad se za to ispune svi uvjeti. Odobrena im je jamčevina u iznosu od 1100 dolara, a uz njih je ovoga puta optužena i imigracijska službenica. Novinari 24 sata došli su do nekih informacija koje bi mogle biti ključni dokazi u obrani hrvatskih državljana.

Ishod današnjeg ročišta za hrvatske državljane u Zambiji imalo je pozitivan ishod. Mogu se braniti sa slobode kad polože jamčevinu. Bit će to nova prilika kako bi pokušali dokazati svoju nevinost.

“Ono što je najvažnije je da konzularna služba brine o njihovom statusu kao pritvorenika i da im se osigura pravično suđenje”, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Za to vrijeme novinari 24 sata došli su do informacija koje bi im mogle ići u prilog. Denis Mahmutović je nedavno bio u Zambiji što mu je otvorilo put za razgovor s biološkim roditeljima jednoga od posvojene djece.

“Dakle, ti roditelji su nam decidirano rekli da nije bilo riječi o nikakvoj trgovini, da nije bilo nikakvih novčanih transakcija. Oni kažu da su dali dijete na posvajanje čisto zato da bi im mogli omogućiti bolju budućnost. Imali smo uvid i u fotografije njih s biološkom majkom djeteta, koja je dopratila dijete iz Konga u Ndolu u Zambiju”, rekao je Mahmutović.

Druga novinarka koja radi na ovom slučaju tvrdi da imaju informacije kako su sva djeca bila u kontaktu s posvojiteljima. “Oni su se potpuno povezali sa svojim posvojiteljima. Cijeli taj proces je trajao nekoliko mjeseci gdje su oni stalno kontaktirali s djecom putem video poziva. Djeca su već, kako sam doznala, znala i neke hrvatske riječi. Govorimo o svoj djeci”, rekla je novinaraka 24 sata Martina Pauček Šljivak.

Roditelji jednog djeteta spremni su svjedočiti na sudu, no našim su novinarima rekli kako ih nitko nije kontaktirao. 24 sata su i u posjedu ključnog dokumenta.

“U tom dokumentu koji je na više stranica i koji potpisuju, odnosno čijem su potpisivanju bili prisutni državni odvjetnik, predsjednica suda i zapisničar, jasno je i nedvosmisleno navedeno da Hrvati zadovoljavaju sve osnovne uvjete koji su bili potrebni za usvajanje”, kaže Mahmutović.

Unatoč moratoriju koji je u Demokratskoj Republici Kongo na snazi od 2016. godine. Ali informaciju o vjerodostojnost tog dokumenta Mahmutović još nije dobio. Za to vrijeme, ministar kaže, imaju podršku.

“Nitko od nas nije tražio novac za jamčevinu. Ono što je konzularna služba dužna osigurati, ako traže naravno hranu, i sve drugo… potrepštine koje žele, to im treba osigurati, to je minimalno što mi možemo”, rekao je Grlić Radman.

Novinarka 24 sata kaže da raspolaže informacijama kako ministarstvo ne čini ni to. “Otkrila sam tu priču da je dvoje imalo malariju, a dvoje nedavno dobilo malariju što je jedna osoba koja se uključila iz ministarstva pokušala demantirati, međutim, potvrđeno je, imaju malariju. Tu ministarstvo se nije uključilo na način da bi im dostavilo lijekove, da bi se više angažiralo”, rekla je Pauček Šljivak.

Iz Zeleno-lijeve koalicije napominju da su zabrinuti upravo zbog zdravlja osmero pritvorenih Hrvata, ali i govora mržnje. “I raznoraznih insinuacija i prijava koje idu u smjeru dodatne difamacije svih naših 12-ero državljana. Kažem 12-ero jer je i 4-ero djece naših državljana za koje ne znamo di su”, kaže Sandra Benčić, saborska zastupnica Možemo!.

“Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova je također rekla da će kazneno prijaviti Ivana Pernara. U tom smislu čini mi se da ona ne razlikuje moralnost i legalnost. Zato što nešto nije moralno ne znači nužno i da nije legalno”, rekla je Marija Selak Raspudić, saborska zastupnica Mosta.

Pa dodaje Selak da će to samo doprinijeti daljnjim društvenim podjelama u ovom slučaju, a informacija o djeci koje su hrvatski državljani posvojili – još uvijek nema.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare