“Oko 124.000 stanova zjapi prazno, a kvaliteta života građana pada”

Vijesti 26. lis 202311:57 1 komentar
Shutterstock / Ilustracija

Čelnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš upozorila je u četvrtak na gorući problem stanovanja za mlade u Hrvatskoj, upozorivši na visoke cijene stanova, kako za kupnju tako i za najam te istaknula da se u Hrvatskoj gradi za turizam, a ne za građane.

„Mladi u Hrvatskoj s roditeljima žive do 33. godine života, cijene nekretnina i dalje rastu, iznimno ih je teško kupiti, mnogima je nedostižno, a najam je skup i nesiguran”, istaknula je Mrak Taritaš na konferenciji za novinare. Pokretač svega je, smatra, porezna politika koja promovira i stimulira kratkoročan najam u turističke svrhe s paušalnim oporezivanjem koje je među najnižim u EU.

„Porezna politika odraz je onoga što kao država želimo, a naša porezna politika izravno govori da nam je važniji turizam i bogaćenje pojedinaca od kvalitete života svih građana i zajednica, sigurnosti i priuštivosti stanovanja”, ustvrdila je.

Kada je riječ o poreznoj politici, na nacionalnoj razini vidimo promašene mehanizme, donesene s dobrim namjerama ali u smislu struke, pravila tržišta i utjecaja na realnost potpuno promašene i neproduktivne, ustvrdila je. Upozorila je da, iako sada svi već znaju da je APN jedan od glavnih uzroka porasta cijena nekretnina, on se i dalje promovira kao dobra mjera i uspjeh naše Vlade da pomogne mladima, a zapravo luči suprotne rezultate. „Ne samo da ne pomaže mladima kojima je namijenjena, nego izravno čini štetu podižući cijene nekretnina cjelokupnom stanovništvu RH. Da ne govorimo da sami mladi često nisu kreditno sposobni, nemaju sigurnost radnog mjesta za obvezivanje na kredit od 30 godina, ili si na jednostavno ne mogu priuštiti te nekretnine ‘namijenjene njima’, kazala je.

U nemogućnosti kupovine nekretnine, dodaje, osuđeni su na najam koji je također skup i teško priuštiv, a prije svega nesiguran jer se značajan broj stanova iznajmljuje na crno i to većinom na zahtjev stanodavca koji ne želi plaćati porez na iznajmljivanje.

Oko 124.000 stambenih jedinica u Hrvatskoj zjapi prazno

„Dolazimo do toga da se u Hrvatskoj gradi za turizam, a ne za građane, pa nam sukladno tome tako gradovi danas i izgledaju. Procjena je da čak 124.000 stambenih jedinica u Hrvatskoj zjapi prazno, a u isto vrijeme kvaliteta života građana pada zbog lošeg odnosno izostanka planiranja razvoja gradova. U mnogim turističkom središtima lokalno stanovništvo generalno nestaje dok središta grada postaju apartmani”, ističe Mrak Taritaš.

Upozorila je da je hitno potrebna jasna strategija na nacionalnoj razini, uz suradnju s jedinicama lokalne samouprave te da država mora donijeti promjene u poreznoj politici i zakonskom okviru i jasnu viziju u kojem smjeru Hrvatska ide i kako želimo da nam Hrvatska izgleda 2030., 2050. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare