Oko čega će se lomiti koplja u kampanji? I desni i lijevi imaju svoje adute

Vijesti 11. pro 202309:56 0 komentara
Niyazz / Alamy / Alamy / Profimedia

U kampanji za predstojeće izbore ljevici će u fokusu biti standard i afere, a desnici svinjska kuga i migracije, piše u ponedjeljak Večernji list.

Iako se još ne zna točan datum parlamentarnih izbora, s obzirom na aktivnosti glavnih političkih aktera jasno je da sve miriše na njih. Predizborna kampanja već traje, a slušajući “političke prvake” polako se naziru i ključne teme kojima se očito planiraju baviti sljedećih nekoliko mjeseci.

Pa nam tako, prema premijeru Andreju Plenkoviću, unatoč “problemima s radikalnim skupinama”, na ekonomskom planu očito cvjetaju ruže jer, kako je rekao neki dan, “očekuje nas daljnji gospodarski rast, pad javnog duga u BDP-u i još europskog novca”.

S druge strane cijeli mandat aktualne Vlade, kao i prethodne, obilježen je raznim aferama i odlascima ministara zbog njih, a inflacija je toliko oslabila životni standard građana da je logično i očekivano što su sve oporbene stranke u kampanju ušle napadajući vladajuće za korupciju, ali i s obećanjima kako će još više povećati plaće, posebice mirovine, a s obzirom na divljanje cijena stanova i za kupnju i najam, i planovima kako riješiti pitanje stanogradnje i visinu cijena kvadrata.

Ako se pita političke analitičare, slične teme i diskurs slušat ćemo i sljedećih mjeseci.

“Vladajući će, naravno, željeti nametnuti ulazak u eurozonu i Schengen, kupnju borbenih zrakoplova Rafale, završetak Pelješkog mosta, korištenje EU fondova i povećanje plaća u javnom sektoru, a oporba će se sasvim sigurno fokusirati na veliki rast životnih troškova i brojne afere Plenkovićeve Vlade. Desni dio oporbe inzistirat će i na temi migracija, a nastojat će podsjetiti birače i na covid-19, dok će u Slavoniji držati aktualnom priču oko afričke svinjske kuge”, kaže politički analitičar Mate Mijić.

Na pitanje zanima li birače više kako poboljšati životni standard ili korupcija na kojoj inzistira oporba, odgovara kako se afere ne osjete previše na HDZ-ovu rejtingu jer su se vladajući približili postotku onih koji su egzistencijalno vezani za njihov model upravljanja državom.

Politički analitičar i savjetnik stranke Centar Jurica Galešić kaže da sva istraživanja kažu da glavne teme izbora možemo podijeliti u dvije skupine, i to upravo korupciju i životni standard. Sve je manje prostora za uobičajene ideološke teme jer građani na sljedećim izborima traže rješenja koja će osjetiti u novčaniku, piše novinarka Večernjeg lista Petra Maretić Žonja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!