VIDEO / Željka Markić došla na okrugli stol u Saboru, pogledajte kako su je dočekale SDP-ovke

Vijesti 10. srp 202411:56 1 komentar
Patrik Macek/PIXSELL

Sudionike okruglog stola koji je organizirao klub zastupnika DP-a u suradnji s udrugom U ime obitelji Željke Markić na temu "Kršenja prava na slobodu vjeroispovijesti muškaraca okupljenih u javnoj molitvi krunice", SDP-ovi zastupnici dočekali su u srijedu s transparentnom "Slobodne i ravnopravne".

“Jako mi je žao da na ovaj način, nedemokratski, komunicirate s kolegama u Saboru i s civilnim društvom. Ali drago nam je da smo slobodni u Hrvatskoj i da možemo raditi i ovo što vi radite”, poručila je okupljenim SDP-ovcima čelnica Udruge “U ime obitelji” Željka Markić poželjevši im i dobrodošlicu.

“Demokracija je i prosvjed, ali to je za vas malo previše”, uzvratio joj je još šef SDP-a Peđa Grbin.

“Mamini sinovi koji ne mogu prihvatiti samostalne žene…”

“SDP se borio i borit će se za sve ugrožene u društvu, za prava žena, da slobodno odlučujemo o svojem tijelu i prava svih manjina, drugih i drugačijih u društvu”, dodala je zastupnica Ivana Marković.

“Muškarci, mamini sinovi, dignite se, namjestite hlače i shvatite da u ovom društvu postoje žene koje su slobodne, samostalne, koje zarađuju za svoj život i odlučuju o svom životu. Ako se s tim ne možete nositi, onda je to vaš problem, a ne naš”, poslala je poruku muškarcima koji mole na trgovima.

Organizirane prijetnje ženskim pravima

“Da nam je netko prije pet godina rekao da ćemo imati klečavce na trgovima i današnji okrugli stol Domovinskog pokreta u Saboru, mislili bismo da je neka šala u pitanju. Ali nije šala, naravno, riječ je o ozbiljnom pozivaju na oduzimanje sloboda i prava ženama i na njihovo podčinjavanje”, poručila je s konferencije za novinare u Saboru Anka Mrak Taritaš.

Sa zastupnicom Dalijom Orešković novinarima se obratila na temu “Kako reagirati na ozbiljne i organizirane prijetnje ženskim pravima.”

“Kao što znamo, mole se za vraćanje autoriteta muškaraca i za čedno odijevanje i prilično je jasno što bi molitelji zapravo htjeli. S tih su se skupova, upozorila je, “mogle čuti zbilja jezive poruke, poput onih da žene svojim odijevanjem izazivaju muškarce i nije čudno da se oni ne mogu suzdržati ako žena nije dovoljno pokrivena. I njihova prava su se kršila, to nam danas Domovinski pokret želi reći”, rekla je Mrak Taritaš.

“Ovih dana smo se naslušali opet i priča o rodnoj ideologiji. Jedina rodna ideologija koja postoji i koje se trebamo bojati je ona koju širi pokret koji lažima i manipulacijama želi žene pretvoriti u robinje, a sve koji su drukčiji jednostavno izbrisati iz postojanja. I tu ideologiju predstavlja i današnji okrugli stol Domovinskog pokreta”, istaknula je.

“Opasnim idejama mjesto je na marginama”

Smatra da sve to skupa nije slučajno nego je riječ je smišljenom i organiziranom nasrtaju na žene i na manjine.

Klečavci na trgovima, sad već zabrinjavajuće ograničavanje ženskog prava na izbor i suludi napadi na LGBT manjine – sve je povezano s ciljem stvaranja atmosfere u kojoj ženska prava i prava manjina nisu temeljna ljudska prava nego luksuz. To je ideja i cilj molitelja na trgovima, to su ideje koje zastupa Domovinski pokret, a da ne govorim o udruzi U ime obitelji s kojima danas organiziraju skup”, poručila je.

Anka Mrak Taritaš je ustvrdila da su to ideje i nekih drugih stranaka u Saboru, dodavši da je pitanje jesu li to ideje koje zastupa i premijer, kao koalicijski partner Domovinskog pokreta te ga pozvala da se o tome izjasni.

“Zbog naše djece i unuka, i ženske i muške, nadam se da smo mi kao društvo takve opasne ideje ipak u stanju staviti tamo gdje im je mjesto – na margine i daleko od svega što je društveno prihvatljivo.

Želim vjerovati da i njihovi birači ne žele živjeti u zemlji u kojoj će im kćerima neki tuđi sinovi otimati slobodu i osobnu autonomiju”, zaključila je Mrak Taritaš.

Dalija Orešković je kazala da nitko ne osporava pravo na molitvu i molitvene nakane, ali ove koje slušamo na trgovima, ističe, suprotne su načelima našeg Ustava.

“Kada teme tih molitvi uđu u Sabor, kao što su danas ušle, jasno je da je riječ o političkoj agendi, a teze o tome da se moliteljima kršila sloboda vjeroispovijesti opasna su manipulacija. Sve ovo što se događa i atmosfera koja se stvara u društvu dovodi i do porasta nasilja nad ženama”, upozorila je Orešković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare