Olujić o povlačenju optužnice za Agrokor: Sad se vidi da je 1.300.000 eura uludo potrošeno

Vijesti 13. sij 202409:52 1 komentar

Županijski državni odvjetnik odlučilo je povući optužnicu u slučaju Agrokor nakon zaštite zakonitosti vještačenja. O eventualnim daljnjim koracima naš Elvir Mešanović razgovarao je s odvjetnikom Ante Todorića, Franom Olujićem.

“Državno odvjetništvo je povuklo jedini potez koji je mogao”, rekao je Fran Olujić i dodao:

Povukli su optužnicu jer se zasniva na vještačenju koje je pravomoćno proglašeno nezakonitim dokazom. Loptica je na terenu državnog odvjetništva. Oni mogu, što bi bilo najpametnije, odustati od daljnjeg vođenja kaznenog postupka jer tvrdim da u ovom obliku optužnica neće biti podnesena ili će se ograničiti na osobe i događaje za koje smatraju da imaju dovoljno dokaza. Ja takve osobe i događaje ne vidim. Trebaju se temeljito resetirati i odlučiti što dalje.”

Govoreći je li moguće novo vještačenje, Olujić je istaknuo da je i nakon prvog povlačenja optužnice Optužno vijeće Županijskog suda dalo rok od godinu dana pa je za očekivati da će sad dati isti ili sličan rok. “Mogu li oni u godinu dana pronaći društvo koje će vještačiti i je li to dovoljno vremena, ne znam. Za to je potrebna i velika količina dodatnog proračunskog novca. Sad se vidi da je 1.300.000 eura uludo potrošeno”, rekao je Olujić.

Dodaje da ne može upirati prstom u nečiju odgovornost jer je branitelj, no odgovornima smatra one na najvišim funkcijama u Županijskom državnom odvjetništvu. “Ne vidim odgovornost gđe Šipek za ishod ovog vještačenja jer ona u njemu nije sudjelovala. O njezinoj odgovornosti možemo govoriti u svjetlu jučerašnje odluke Vrhovnog suda gdje se tvrdoglavo inzistiralo na tome da neobranjivo ne može biti zakonit dokaz.”

Dodaje da će novi glavni državni odvjetnik, tko god bio, sigurno odlučivati o sudbini ovog predmeta. Ne vidi ni problem da to bude Ivan Turudić.

Lex AP: “Pokušava se zastrašiti javnost pa tako i novinare”

Prokomentirao je na kraju u izmjene kaznenog zakona, takozvanog lex AP, kojim se, tvrde, želi zaštititi okrivljenike, ali i novinare.

“Ne misli se zaštiti okrivljenike. Da se to misli kao i zaštititi presumciju nedužnsoti, tad među osobama koji su eventualni počinitelji ne bi mogli biti okrivljenik ni njegova obrana, a oni se izrijekom navode”, objasnio je Olujić i dodao:

“Imali smo u Hrvatskoj da je faza istrage proglašena tajnom pa je odredbom Ustavnog suda to ukinuto. Sad se na mala vrata uvodi tajnost istrage. Nisam protiv tajnih policijskih izvida, kriminalističkih obrada, ali kad je otvorena istraga i postoji stupanj osnovane sumnje, tad je doista u 21. st. anakrono i korak unatrag donositi ovakvo zakonsko rješenje, a i ne mogu se oteti dojmu da se donosi zbog konkretnih postupaka koji nekome mogu biti štetni. Pokušava se zastrašiti javnost pa tako i novinare. Što znači da novinari neće moći biti počinitelji ili pomagači kad će se upravo temeljem istraživanja njihovog rada utvrđivati eventualni počinitelji? Nije šija nego vrat.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare