Opet nestašica antibiotika u Hrvatskoj, i to usred sezonskih infekcija!

Vijesti 16. stu 202316:21 0 komentara
Unsplash / Ilustracija

Opet nestašica važnog antibiotika na hrvatskome tržištu, i to uoči sezone gripe i drugih infekcija dišnih puteva koji se često liječe tim lijekovima.

Pliva je izvijestila o nestašici dva njihova Klavocina: prvi je Klavocin bid 875 mg + 125 mg filmom obložene tablete amoksicilin trihidrat, kalijev klavulanat. Neće ga biti od 15. prosinca do 20. siječnja zbog razloga povezanih s proizvodnjom, piše Danica.

Drugi je Klavocin bid 400 mg + 57 mg/5 ml prašak za oralnu suspenziju; 1 bočica s praškom za pripremu 70 ml suspenzije i štrcaljkom, u kutiji, amoksicilin trihidrat, kalijev klavulanat. Njega neće biti od 31. prosinca do 31. siječnja iduće godine, također iz razloga povezanih s proizvodnjom.

To su lijekovi iz skupine penicilina. Velika nestačica tih antibiotika u Hrvatskoj zadnji je put prijavljena početkom ljeta ove godine.

Belupo proizvodi Klavobel koji ima iste djelatne tvari i koncentraciju kao Klavocin. Zasad nema najava o nestašici iz te kompanije.

Problem s penicilinom je u tome da Hrvatska već desetljećima nema vlastitu proizvodnju pa ga je prisiljena uvoziti, najviše iz dalekoistočnih zemalja, Kine i indije.

U ljekarnama kažu kako je upravo nestašica lijekova s penicilinom kao djelatnom tvari posljednjih godina najviše izražena. Problem s nabavom djelatne tvari za te antibiotike očito je i dalje prisutan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!