Oporba: Država treba svoju imovinu prepusti gradovima i općinama

Vijesti 28. lip 202314:07
Patrik Macek / PIXSELL

Zastupnici kluba Fokusa i Reformista ocijenili su u srijedu da država loše upravlja svojom imovinom, stoga pozivaju da se vlasništvo prenese na gradove i općine, koji će ju iskoristiti za javne sadržaje, stambeno zbrinjavanje socijalnih slučajeva i privlačenje investicija.

”Država treba svoju imovinu prepusti gradovima i općinama u vlasništvo i upravljanje, jer su pokazali da znaju njima upravljati, što za javne sadržaje što za socijalne slučajeve, što za privlačenje privatnih investicija“, rekao je Fokusov zastupnik Davor Nađi u Hrvatskom saboru.

Postoje brojni primjeri koji pokazuju da država loše upravlja svojom imovinom, tvrdi Nađi, dok bi s druge strane, jedinice lokalne samouprave iskoristile državne nekretnine za podizanje kvalitete stanovanja i poslovne klime.

”Sjetimo se primjera kad je Frka Petešić (predstojnik Ureda predsjednika Vlade) useljavao u državni stan, Vlada nije mogla naći stan u državnom vlasništvu koji je odmah useljiv, već se morao uređivati jedan od oštećenih i zapuštenih stanova”, izjavio je.

Zastupnik Damir Bajs najavio je da će klub zastupnika predložiti promjenu vlasništva nad držanom imovinom kroz amandmane na zakonski prijedlog koji je najavljen iz Vlade.

”Nadam se da će svi to podržati jer vjerujem da bi i gradonačelnici HDZ-a podržali ovaj način razmišljanja“, rekao je Bajs.

Dogradonačelnik Samobora Petar Burić napomenuo je da bi realizacija važnih infrastrukturnih projekata bila puno brža kada bi država prepustila gradovima i općinama vlasništvo nad svojom imovinom, u prvom redu nad zemljištem i stanovima.

”Mi zbog državne zemlje ne možemo graditi neke prometnice. Sve su to mali komadi zemlje, nebitni za državu. Isto tako, država nam se upisala na 4 stana, koje smo mogli dati našim socijalnim slučajevima na korištenje”, kazao je Burić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.