Oporba iskoristila izostanak vladajućih: “Zadali smo težak udarac vladajućima”

Vijesti 14. tra 202313:02 0 komentara
N1

Neuvrštavanje prijedloga Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira u hitnu saborsku proceduru, zbog protivljenja oporbe koja je iskoristila izostanak vladajućih, oporba smatra "teškim udarcem vladajućima" i pokazateljem da radi svoj posao.

Arsen Bauk (SDP) kaže je da je riječ o zakonu o kojem treba raspraviti u redovnoj proceduri u dva čitanja jer mu se čini da ‘u propisivanje kazni višestruko većih od onih koje su danas na snazi ne bi trebalo ići navrat-nanos’.

“Jedan od prekršaja protiv javnog reda i mira je upravo to da se takav zakon donosi po hitnoj proceduri”, istaknuo je te dodao da je sadašnji zakon “dosta star” jer su kazne u njemu još uvijek propisane u njemačkim markama.

Nikola Grmoja (Most) ocijenio je da je “oporba danas zadala težak udarac vladajućima” jer je stopirana hitna procedura za Zakon o prekršajima, kojim se žele uvesti astronomske kazne za, kako kaže, “nekakve sulude stvari, poput širenja lažnih vijesti”‘.

Da se primjenjivao taj zakon, dodao je, Vlada, premijer Andrej Plenković i ministar Vili Beroš bi morali platiti toliko kazni da bi se u državni proračun slilo više novca nego što dolazi od doznaka.

Habijan (HDZ): Grmoja često koristi fake news

“Tko je taj tko uopće može propitivati je li nešto lažna vijest ili nije, postoji li u ovoj zemlji sloboda govora? Upravo su oni koji su za vrijeme epidemije najviše optuživali druge za širenje lažnih vijesti bili najveći širitelji lažnih vijesti, pa čak i fact checkeri, poput Faktografa. Ovaj Zakon uvodi verbalni delikt na mala vrata, mi ćemo mu se snažno usprotiviti i jako mi je drago da je oporba danas zajednički nastupila i zaustavila hitnu proceduru u Saboru”, poručio je Grmoja.

Ocijenio je da su HDZ-ovci danas ležerno došli na posao, ne računajući da će se oporba pobuniti protiv uvrštavanja tog zakona u proceduru po hitnom postupku, “pa se zeznuli” i, s obzirom da ih nije bilo dovoljno, predsjednik Sabora to nije mogao staviti na glasanje.

Poručio je neće dopustiti da se u Hrvatskoj donose takvi zakoni i da nastavljaju borbu za slobodu govora.

Dalija Orešković (Centar) smatra da je to dobar pokazatelj da se oporba budi i radi svoj posao.

“Parlament služi tome da se u njemu raspravlja i da i opozicija ima primjereno vrijeme da iznese svoje stavove, na što je premijer rekao ‘Auf Wiedersehen’ svima kojima paše diktatura HDZ-a i gle, kako mu se brzo to sve skupa obilo o glavu”, kazala je.

Poruka koju je danas poslala opozicija je strahovito dobra jer kaže da treba braniti prava građana da imaju parlament i svoje zastupnike koji će štititi pravo institucije da bude ono što o njoj u Ustavu piše, ustvrdila je Orešković.

No, vladajući su najavili da će se zakonske izmjene ipak raspraviti po hitnoj saborskoj proceduri jer će već u srijedu okupiti kvorum i izglasati je, a Damir Habijan (HDZ) je kratko ustvrdio da je Grmoja “poznat kao osoba koja vrlo često koristi fake news” i očito se našao zabrinut zbog predviđenih kazni “jer mu ne odgovaraju”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!