Oporba oštro protiv Zakona o pomorskom dobru, HDZ im poručio da izmišljaju

Vijesti 25. sij 202312:47 1 komentar
N1/Ilustracija

I prije početka rasprave o prijedlogu Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama oporba je u stankama upozorila da se njime otežava pristup brojnim plažama tražeći povlačenje zakona iz procedure, no vladajući su uzvratili kako oporba izmišlja te da se predloženim ne "kradu plaže". 

Emil Daus (Klub IDS-a) upozorio je u srijedu kako se želi donijeti zakon o pomorskom dobru iako na velikom dijelu jadranske obale nije izmjereno ni u katastar i zemljišne knjige uvedeno pomorsko dobro. “O čemu ćemo onda raspravljati”, upitao je zatraživši da se iz procedure povuče taj prijedlog koji predstavlja ugrozu općeg dobra. Daus je upozorio i da se pojedini zakonski članci mogu čitati na više načina, kako god kome odgovara.

Selak-Raspudić pozvala na prosvjed protiv tog zakona 2. veljače

I Marija Selak-Raspudić (Klub Mosta) upozorila je da je pomorsko dobro opće dobro koje se ne može eksploatirati kako taj zakon “svojim nemuštim načinom” u praksi podrazumijeva. Smatra kako će se predloženim otvoriti i sigurnosno pitanje Hrvatske jer se njime omogućava neograničeno trajanje koncesije. Podsjetila je da je 2015. dana koncesija na Kupare ruskom investitoru na rok od 99 godina ocjenjivši kako se radi o ključnoj strateškoj  točki u južnom Jadranu. “Mislite li da je to bilo slučajno da je ruski investitor tamo htio toliku koncesiju. Ovaj zakon bi trebao sve to spriječiti”, poručila je.

Selak-Raspudić pozvala je sve građane da se pridruže 2. veljače građanskim inicijativama u zajedničkom prosvjedu protiv ovog prijedloga zakona.  Najavila je i da će oni, kao ujedinjena oporba, organizirati okrugli stol u Hrvatskom saboru kako bi se čuli njihovi zahtjevi.

Željko Sačić (Klub Hrvatskih suverenista) smatra da je predloženi zakon ‘veleizdaja’. “To je jedan opipljiv nesuverenistički, protuhrvatski potez i akt koji duboko vrijeđa sve naše žrtve iz Domovinskog obrambenog rata. Sve nas branitelje”, poručio je. Rekao je i da ne daju hrvatsku obalu i plaže za koje smo ‘lili krv od 7. stoljeća’. “Vratite to natrag. To je smeće protuhrvatsko kojim se vrijeđaju osjećaji i Ustav RH”, poručio je Sačić ministru ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću koji je došao u Sabor predstaviti prijedlog zakona, pri čemu je i poderao taj zakonski prijedlog.

Grbin: Brojnim plažama će se moći ograničiti pristup

Da se prijedlog zakona treba vratiti na “popravni ispit” smatra i Peđa Grbin (Klub SDP-a) rekavši da se Hrvatskom saboru treba predložiti zakon koji neće ići na štetu hrvatskih građana. “U zakonu stoji da će se brojnim plažama moći ograničiti pristup ako su se dale koncesionaru”, upozorio je Grbin a svi SDP-ovci su na klupe ispred sebe stavili poruku “Ne kradite nam i plaže”. Grbin smatra i da će se sa ovim prijedlogom zakona 1800 plaža na Jadranu moći biti dano na korištenje i ograničeno da ljudi na njih ne mogu doći.

I Ivana Kekin (Klub zeleno-lijevog bloka) smatra da je riječ o otimanju javnih resursa kako bi se popunili privatni džepovi, a što gledamo već 30 godina od procesa “zakonite privatizacije”. Smatra kako ovaj prijedlog zakona pokazuje “nevjerojatnu drskost” jer se njime pokušava omogućiti da se građanima zabrani ili oteža pristup moru te pojedincima omogući graditi na pomorskom dobru.

Borić (HDZ): Koncesije na plaže dao je SDP

Navodeći kako je teško slušati oporbene izmišljene teze i zakonske članke, Josip Borić (Klub HDZ-a) poručio je da oporba za cilj ima da se ne donese taj zakon kako bi na snazi ostao stari zakon i sve ono što je on donio, a to je “jedan vid nereda i nemogućnosti dobrog upravljanja sa pomorskim dobrom u korist hrvatskih građana”.

Rekao je i da oporba izmišlja da se prijedlogom zakona “kradu plaže” podsjetivši kako je koncesije na plaže ranije davao SDP, pa i u njegovoj Primorsko-goranskoj županiji gdje je na vlasti ta stranka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare