Pobuna protiv novog zakona: “Tko će biti liječnik koji će ‘drukati’ pacijente?”

Vijesti 08. lip 202212:10 > 12:17 0 komentara
N1

Već prije početka rasprave veći dio saborske oporbe izrazio je u srijedu nezadovoljstvo izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, posebice odredbom koja se odnosi na obiteljske liječnike, te pozvao vladajuće da ga povuku na doradu.

Najspornija im je odredba prema kojoj bi o sposobnostima vozača odlučivali obiteljski liječnici koji imaju uvid u zdravstveno stanje i potrošnju lijekova pacijenata, te o tome obavještavali policiju.

Zakon je u potpunosti nekvalitetan i treba ga vratiti na doradu, kazao je Davor Dretar (Klub Domovinskog pokreta) i zatražio stanku. Upozorio je na brojnu braniteljsku populaciju u Hrvatskoj koja prima određene lijekove što bi, tvrdi, liječnike moglo navesti da zatraže od MUP-a oduzimanje vozačke dozvole.

VEZANE VIJESTI

Andreja Marić (Klub SDP-a) rekla je da uopće nije uvaženo mišljenje liječničke struke, udruga pacijenata ni oporbe. “Zakon ne valja i njime se neće riješiti sigurnost na cestama, a napravit će se nemjerljive štete zdravstvu i zdravlju građana”, kazala je Marić upozorivši posebno na narušavanje povjerenja između liječnika i pacijenta.

Na odavanje povjerljivih podataka o pacijentima upozorio je i Dario Zurovec (Klub Fokusa i nezavisnih zastupnika) upitavši tko će željeti biti obiteljski liječnik “koji će drukati svoje pacijente policiji”. “Liječnici će postati špijuni i dolaziti u koliziju s liječničkom tajnom” , ustvrdio je Zvonimir Troskot (Klub Mosta) kritizirajući svaljivanje odgovornosti na liječnika. Tvrdi da će zakonom biti pogođeno 30 posto građana u Hrvatskoj, kako običnih vozača tako i vozača hitne pomoći i javnog prijevoza.

Narušavanje zaštite osobnih podataka brine i Marinu Opačak Bilić (Klub Socijaldemokrati) koja je ocijenila da ljudi neće ići na preglede i neće željeti liječnicima iznositi simptome.

Emil Daus ( Klub IDS-a) naveo je kako je manje o jedan posto prometnih nezgoda uzrokovano zbog promjena zdravstvenog stanja a da su glavni problem brzina, alkohol, neiskustvo i nepoštivanje popisa.

Željko Sačić (Klub Hrvatskih suverenista) tvrdi da predloženi model ne postoji gotovo nigdje u Europi, da obiteljski liječnici budu produžena ruka policije.

Malo je lijekova u kojima nema upozorenja da ne utječu na sposobnost upravljanja vozilima, kazao je Miroslav Škoro (Klub Za pravednu Hrvatsku).

Hrvoje Zekanović (NZ) upitao je kritičare iz oporbe što bi napravili da im se dogodilo ono što se dogodilo jednom gospodinu Marjanu kojeg je auto s leđa pregazio kad je vozač imao napad epilepsije koji nikome nije bio prijavljen. „Može vas sve skupa biti sram, čovjek je danas pokojni”, poručio je Zekanović.

Mario Kapulica (Klub HDZ-a) istaknuo je da onaj tko nije sposoban upravljati vozilom to ne bi trebao činiti „Ne znam tko ne bi bio za to”, kazao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!