Oporba protiv ograničavanja cijene goriva: “Treba smanjiti trošarine”

Vijesti 19. lis 202111:22 0 komentara
gorivo, benzinska postaja, cijene goriva
Pixabay / Ilustracija

Saborska oporba ocijenila je utorak lošom odluku Vlade o ograničavanu cijena goriva jer se njome izravno utječe na ponudu i potražnju što bi moglo dovesti do poremećaju u opskrbi te drže da umjesto toga treba smanjiti trošarine.

“Vladine mjere često su uzrok problema a ne rješenje”, kazao je Stephen Nikola Bartulica (Klub Domovinskog pokreta) kritizirajući u slobodnom govoru odluku o zamrzavanju cijena goriva.

Pita zašto duge vlade u EU-u to ne čine.

„Ekonomisti upozoravaju na moguće posljedice, na poremećaj kvalitete i kvantitete, da se time izravno utječe na ponudu i potražnju i da može doći do nestašice goriva, to nije dobar presedan”, ocijenio je Bartulica predloživši umjesto toga smanjenje trošarina za gorivo.

Slično misle i Siniša Hajdaš Dončić (Klub zastupnika SDP-a) i Marija Puljak (Klub zastupnika Centra i GLAS-a) koji su se založili za smanjene trošarina.

„Država se odlučila problem cijene goriva prebaciti na distributera, a ne odreći se svog dijela kolača”, kazala je Puljak navodeći kako od 11 kuna za litru goriva 60 posto odlazi državi.

Domagoj Hajduković (Klub Socijaldemokrata) u slobodnom govoru ustvrdio je da se u Hrvatskoj, u “fenomenalnom mjestu za život”, vladajući ne pojavljuju na saborskim odborima, stranka na vlasti osuđena je za korupciju, poljoprivreda je na koljenima, rastu cijene hrane i energije, a premijer na upozorenje o divljanju rata kredita kaže da ne treba skakati na prvu loptu.

„Vlada valjda čeka da sve propade pa će onda donositi mjere”, rekao je Hajduković.

Oporba pokušava zastrašiti građane

Miro Totgergeli (Klub HDZ-a) kritike oporbe da Vlada ništa ne čini na sprječavanju inflacije ocijenio je pokušajem zastrašivanja građana.

Istaknuo je i da se cijene električne energije i plina neće mijenjati za kućanstava do proljeća iduće godine, Hrvatska će biti među zadnjim članicama EU koja će povisiti cijenu struje.

„Građani ne trebaju nasjedati na zaplašivanja koja dolaze od strane oporbe”, poručio je Totgergeli.

Za ograničavanje cijena goriva dodao je pak kako se tim potezom osigurava mir i stabilnost poslovnom sektoru. „Da Vlada nije intervenirala cijena bi već dogurala do 12 kuna po litri”, kazao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!