Oporba s 30 potpisa traži raspravu oko zakona o pobačaju idući tjedan

Vijesti 06. svi 202212:01 > 12:02

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u Saboru da će oporba danas predati 30 potpisa potrebnih da bi se sljedeći tjedan u Saboru otvorial rasprava o zakonu o pobačaju.

“Ustavni sud je 2017. donio odluku da je zakon iz 70-ih nužno promijeniti i za to je Vladi dao rok od dvije godine. Vladajuća većina je tada bila slična kao i danas i nije htjela provesti. Problem nije samo u tom zakonu, nego i u tome da si neki liječnici dopuštaju da si taj zakon tumače apsolutno izvan onoga što u njemu piše i zbog toga imamo slučajeve kao ovaj kojem zadnjih nekoliko dana svjedoči hrvatska javnost. Ali reagirat ćemo. Zato ćemo predati danas 30 popisa potrebnih da bi se sljedeći tjedan u Saboru otvorila rapsrava o zakonu o pobačaju kojeg je Vlada po odluci Ustavnog suda trebala predložiti prije tri godine”, rekao je Grbin.

PROČITAJTE JOŠ

Grbinov stranački kolega Arsen Bauk rekao je i ovaj slučaj jedan od razloga zbog kojih bi Vlada trebala otići.

“Ova Vlada treba otići jer ne provodi odluke Ustavnog suda, zakon o pobačaju, nije donijela novi zakon po odluci Ustavnog suda, nije dala očitovanje na naš zakon i zato što se žene koje žele obaviti legalan pobačaj ponižava u hrvatskim bolnicama. A tome pomaže kukavičja šutnja Vlade koju podržavaju dvije stranke koje u svom nazivu imaju riječ liberalno”, rekao je Bauk.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar