Oporba vladajućima: Pokrenite opoziv Predsjednika ako nije postupio prema Ustavu

Vijesti 06. lis 202315:16
Patrik Macek/PIXSELL

Predstavnici oporbenih stranaka u Saboru u petak su poručili da se na fijasku sa Zakonom o izbornim jedinicama HDZ-u o glavu obila njihova bahatost, bezobrazluk i šlampavost te ih pozvali da pokrenu opoziv Predsjednika ako misle da nije postupio u skladu s Ustavom.

Marija Selak Raspudić (Most), koja je prva upozorila na proceduralnu grešku kod donošenja Zakona, kazala je da, ako HDZ smatra da je Predsjednik na bilo koji način protuustavno postupao, mogu u Hrvatskom saboru pokrenuti postupak njegovog opoziva.

Ovo je možda najveći institucionalni skandal u ovom sazivu Sabora i ako se netko uhvatio u mišolovku, onda je to HDZ, a puno tragičnija je poruka Jandrokovića da donošenje zakona služi kao mišolovka, istaknula je.

Oporbu je, kaže, optužio da je u javnost izašla s onim za što su i sami priznali da su od početka znali da je pogrešno, ali su to hrvatskoj javnosti prešutjeli.  ”

“HDZ bi meni zapravo trebao biti zahvalan, jer da sam se vodila logikom vlastitog političkog probitka, mogla sam prešutjeti ovu informaciju, kalkulirati s njom i iznijeti je u trenutku izbora pa bismo imali izbore po protuustavnom zakonu i propao bi izborni proces u Hrvatskoj”, kazala je.

Misleći na dobrobit građana i demokracije, s informacijom sam izašla odmah, dan nakon što je greška učinjena, a HDZ je nedvojbeno htio sve ovo prikriti, inače bi sami objavili tu informaciju 1. listopada, kada se greška dogodila”, smatra Selak Raspudić.

Sva je odgovornost na njima jer su ovu retroaktivnost htjeli zataškati, a zakone sveli na mišolovke, ocijenila je.

Pavliček: Vladajući odgovorni za ovu mini ustavnu krizu

Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati) ističe da je riječ o marifetluku vladajućih. “Dogodio im se previd, nisu napravili kako treba i zato sada ovaj Zakon ide na popravni. To je možda i dobro da se ta tema zadrži u eteru jer je Vladin Zakon o izbornim jedinicama stvarno katastrofa”, kazao je.

Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) smatra da su glavni odgovorni za ovu mini ustavnu krizu HDZ i vladajuća većina. To je rezultat njihove bahatosti i šlampavosti jer očito smatraju da se mogu ponašati kao da su u svojoj kući i da mogu raditi kako hoće. U ovoj državi ipak postoje procedure, pravila i Ustav kojeg se svi trebaju pridržavati, naglasio je.

Nisam fan predsjednika države, ali moram reći da on nije na daljinski upravljač HDZ-a i zakon je potpisao u skladu s Ustavom, ocijenio je.

“Ako u HDZ-u smatraju da nije postupio u skladu s Ustavom neka pokrenu njegov opoziv, ali to neće napraviti jer znaju da je Predsjednik odradio svoju ustavno-pravnu dužnost. HDZ-ovcima se bahatost obila o glavu jer su mislili da se mogu ponašati kako hoće, ali ničija nije sjala do zore pa neće ni njihova”, zaključio je Pavliček.

I Anka Mrak Taritaš (GLAS) naglašava da je riječ o klasičnom premijerovom i HDZ-ovom bahatluku. Ako znaju i žele da Zakon stupi na snagu 1. listopada, onda su ga trebali donijeti devet dana ranije i ako ga Predsjednik osmi dan potpiše, onda su mirni, kazala je.

“Ali ne, tom bahatluku i bezobrazluku nema kraja, oni se okupe kada njima odgovara jer se ne mogu skupiti kada treba jer su po raznim manifestacijama, i onda se nađu u problemu kao što su se sada našli. I kada premijer kaže ‘mogu što hoću’, e, pa ne možeš jer postoje neke ustavne kategorije i ne možeš nekoga da prisiliti da on radi što ti hoćeš”, poručuje Mrak Taritaš.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.