Osam srednjih škola ove godine provodi jedinstven prijemni ispit, evo koje su to

Vijesti 11. tra 202307:25 0 komentara
N1/Ilustracija

Osam srednjih škola koje će ove godine provoditi prijemne u suradnji će pripremiti jedinstveni ispit iz istog predmeta za provjeru znanja za upis u isti obrazovni program te će međusobno priznavati rezultate, potvrdilo je Hini Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Radi se o dogovoru Ministarstva znanosti i obrazovanja i zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje zahvaljujući kojem učenici više neće morati u više dana polagati isti predmet u nekoliko škola koje provode isti obrazovni program.

Također, neće morati u jednom danu nekoliko puta odlaziti na prijemni ispit iz istog predmeta u različite škole, stoji u odgovoru MZO-a Hini.

Srednje škole koje žele provesti prijemni ispit moraju podnijeti zahtjev MZO-u, a suglasnost Ministarstva ove je godine ishodilo osam srednjih škola, sve u Zagrebu, a većinom je riječ o prirodoslovno-matematičkim i općim smjerovima gimnazija.

Ministarstvo je predvidjelo da će se prijemni ispiti u svim školama i u svim vrstama programa obrazovanja provoditi ukupno četiri radna dana u srpnju (provjere znanja u gimnazijama te sposobnosti i darovitosti za pojedine umjetničke i strukovne programe).

Međutim, najveći broj učenika pristupa provjerama znanja u gimnazijskim programima obrazovanja koje provodi osam gimnazija u Zagrebu, stoji u odgovoru MZO-a Hini.

Škole koje su dobile suglasnost Ministarstva za provedbu prijemnih ispita zajednički će sastaviti pitanja za ispite, a sukladno Pravilniku učenik može ostvariti najviše deset bodova.

U gimnazijama koje provode isti smjer i provjeravaju znanje iz istog nastavnog predmeta prijemni ispit pisat će se isti dan u isto vrijeme.

Učenik će pisati prijemni ispit u školi koja mu je prva na listi prioriteta, a sve druge škole koje je učenik prijavio, a provode prijemni iz istog predmeta za isti smjer, priznavat će rezultate ispita.

Jedinstveni ispit iz matematike za prirodoslovno-matematičku gimnaziju provodit će i međusobno priznavati rezultate Gimnazija Lucijana Vranjanina Zagreb,  Deseta (X.) gimnazija “Ivan Supek” Zagreb,  zatim Petnaesta (XV.), Prva (I.), Peta (V.) i Treća (III.) gimnazija Zagreb.

Gimnazija Tituša Brezovačkog Zagreb i I. gimnazija provodit će i međusobno priznavati jedinstveni ispit iz matematike i hrvatskoga jezika za opću gimnaziju.

Jedinstveni ispit iz engleskoga jezika za upis u dvojezični program provodit će Prirodoslovna škola Vladimir Prelog Zagreb i X. gimnazija “Ivan Supek”.

Samostalni ispit iz fizike, kemije i biologije za upis u prirodoslovnu gimnaziju provodit će Prirodoslovna škola Vladimir Prelog.

Samostalni ispit iz matematike i engleskoga jezika provodit će XV. gimnazija za upis u međunarodni IB (The International Baccalaureate) program za one učenike koji najmanje prethodna tri razreda nisu pohađali IB program.

Iz Ministarstva ističu da će odluka o jedinstvenom prijemnom pozitivno utjecati na smanjivanje stresa i kod učenika i kod roditelja u ionako za njih stresnom razdoblju upisa u srednje škole.

Ta odluka posebno će, dodaju, pozitivno utjecati i na učenike koji dolaze na prijemni ispit iz drugih krajeva Hrvatske jer su ti učenici do sada morali boraviti u Zagrebu i po nekoliko dana kako bi pisali prijemni ispit iz istog predmeta u nekoliko gimnazija koje su prijavili, a koje provode isti smjer.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!