Poskupljuje dopunsko zdravstveno osiguranje, i to za 30 posto, oglasio se i HZZO

Vijesti 04. stu 202308:34 4 komentara
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Hrvatski ured za osiguranje koji okuplja hrvatska društva za osiguranje drži kako je povećanje cijena dopunskog zdravstvenog osiguranja i za 30-ak posto, koje su najavile neke privatne osiguravateljske kuće, bilo nužno, dok HZZO zadržava cijene i nada se prilivu novih korisnika.

“Korekcija cijena osiguranja te njihovo usklađivanje s rastućim troškovima poslovanja i inflacijom nažalost je nužno, ali i opravdano” poručuju iz Hrvatskog ureda za osiguranja (HUO), udruge koja predstavlja 26 privatnih osiguravateljskih kuća u Hrvatskoj.

Inflatorni porast cijene zdravstvene zaštite navodi se kao glavni razlog promjene cijene dopunskog osiguranja.

“Ako znamo da je službena inflacija u Hrvatskoj u zadnje tri godine gotovo 25%, usklađivanje cijena s inflacijom nužan je potez kako bi se i dalje osigurala kvalitetna usluga temeljem polica osiguranja. Ovo se naročito odnosi na dopunsko zdravstveno osiguranje gdje kvaliteta nikako ne smije biti predmet kompromisa” naglasili su iz HUO-a.

Također, iz Ureda za osiguranje poručuju kako će različiti pružatelji dopunskog osiguranja uvesti nove dodatne pristupe u pružanju usluga dopunskog zdravstvenog osiguranja kako bi se ublažili rastući troškovi za korisnike dopunskih osiguranja.

Tako će primjerice Wiener osiguranje kreirati nove dobne razrede te nove premije planiraju postepeno uvoditi. Također svoje osiguranike o promjeni izvještavaju personaliziranim dopisom o promjeni cijena uz detaljno objašnjenje svih bitnih okolnosti.

Croatia osiguranje ističe kako će s početkom sljedeće godine na snagu stupiti zakonske odredbe kojima će se dodatno povećati iznosi participacije u troškovima zdravstvene zaštite.

Poručuju kako je u posljednjih nekoliko godina primjetan rast cijena dijagnostičko-terapijskih postupaka I to za 34 posto.

Porast cijene troškova odraziti će se i na korisnike usluga dopunskog osiguranja koje pruža Croatia te će minimalni iznos participacije rasti 33 posto za veliku većinu vrsta zdravstvene zaštite te će maksimalni iznos participacije koji raste 100% za sve vrste zdravstvene zaštite i koji će iznositi 530,89 eura umjesto dosadašnjih 265,45 eura.

Korisnici privatnog dopunskog zdrastvenog osiguranja u Hrvatskoj u pravilu imaju pokrivene participacije u troškovima zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja, kao i osiguranje doplata za lijekove s dopunske liste (B) lijekova.

S druge strane, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, koji je javna ustanova, ističe kako navedene zakonske izmjene neće utjecati na osigurane osobe koje imaju dopunsko zdravstveno osiguranje.

”U proteklom razdoblju HZZO je proveo poslovne analize i izračune koji su pokazali da će cijena police dopunskog zdravstvenog osiguranja HZZO-a i uz ove zakonske izmjene koje se odnose na sudjelovanje u troškovima zdravstvene zaštite i nadalje ostati nepromijenjena”, priopćili su iz HZZO-a.

Zbog najavljenih poskupljenja kod konkurentnih privatnih kuća, HZZO ujedno očekuje i priljev novih osiguranika u njegov sustav dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Cijena godišnje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja HZZO-a tako će I dalje iznositi 111,49 eura, pa HZZO očekuje da će broj korisnika HZZO-vih usluga dopunskog osiguranja, koji sada iznosi 2.164.000, još narasti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare