“Osoba koja je ukrala fotografiju ne bi trebala biti nagrađena s 10.000 eura”

Vijesti 06. velj 202215:19
kuna, euro, uvođenje eura
Izvor: Goran Stanzl/PIXSELL/ilustracija

Hrvatskoj javnosti u petak su, tijekom sjednice Nacionalnog vijeća za euro, predstavljeni najuspješniji dizajni nacionalne strane za kovanice eura i centa. Kovanica od jednog eura imat će motiv kune, a upravo je ta eurokovanica izazvala raspravu u Hrvatskoj.

Naime, na društvenim mrežama se ubrzo pojavila usporedba motiva na eurokovanici i fotografija Iaina H. Leacha koji fotografira divlje životinje. Brojni su ukazali na sličnost između motiva i fotografije, a i sam fotograf je za N1 komentirao ovaj slučaj.

“Začuđen sam koliki je interes iz Hrvatske. Puno dobrih ljudi iz Hrvatske javilo mi se u vezi ovoga, a nisam ništa čuo o tome do prije dva dana”, naveo je Leach.

“Tek nedavno sam saznao za dizajn nove kovanice od 1 eura na kojoj je prikazana kuna. Rečeno mi je da je dizajn odabran u sklopu natječaja za dizajn novih kovanica i da je pobjednik dizajna od 1 eura nagrađen s 70.000 kn (skoro 10.000 eura).

“Moje fotografije su zaštićene autorskim pravima”

Istaknuto je da je dizajn gotovo identičan jednoj od mojih fotografija koja se pojavljuje na mojoj web stranici.

VEZANE VIJESTI

Fotografija je snimljena 8. lipnja 2005. u Škotskoj. Nikada mi se nitko nije obratio da traži dopuštenje za korištenje slike za dizajn kovanice. Moje fotografije su zaštićene autorskim pravima i ne smiju se koristiti bez mog dopuštenja.

Nisam dobio nikakvu službenu obavijest da je moja slika korištena. Nisam primio nikakvu naknadu ili novčanu nagradu za korištenje moje fotografije. Ne mogu si priuštiti korištenje odvjetnika u Hrvatskoj.

Ako se moja fotografija koristi kao osnova za dizajn kovanice od 1 eura, mislim da je razumno očekivati ​​da mi se plati naknada za dopuštenje za njezino korištenje”, naveo je Leach za N1.

Dodao je kako se nada da će publicitet potaknuti organizatore natječaja da mu se jave da bi razgovarali o ovom slučaju.

“Želio bih da me službeno priznaju kao fotografa”

“Nemam ništa protiv što se fotografija koristi kao motiv za kovanicu i bilo bi mi drago vidjeti je tamo. Međutim, želio bih da me službeno priznaju kao fotografa i da dobijem naknadu za korištenje. Također, ne mislim da bi osoba koja je ukrala moju fotografiju trebala biti nagrađena s gotovo 10.000 eura za nešto što je kopirano”, zaključio je fotograf.

Ranije je se o ovom slučaju oglasila i Vlada. “Natječaj za odabir likovnog rješenja je od početka do kraja vodio HNB, kroz Komisiju za odabir (s vanjskim članovima) i stalnu Komisiju za novac HNB-a, koja inače odlučuje o dizajnu prigodnih kovanica. Svi natjecatelji morali su priložiti izjavu kojom jamče da su vlasnici autorskih prava likovnog rješenja koji su kandidirali”, rekli su iz Vlade za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar