Osuđeni ljudi koji su na gradnji zagrebačkog pročistača izvukli milijune. Hoće li ih Zagreb dobit natrag?

Crna kronika 23. ožu 202414:00 0 komentara
Sanjin Strukic/PIXSELL

Jedna od najtežih afera iz perioda dok je Milan Bandić vodio grad Zagreb, afera Pročistač, dobila je svoj pravomoćni epilog. Iako je sud svjestan da je u pitanju kazneno djelo na štetu javnog interesa ipak im je odlučio ublažiti kazne.

Točno osam godina od kada je više osumnjičenih iz tvrtke Zagrebačke otpadne vode (ZOV) završilo u istražnom zatvoru Visoki kazneni sud RH donio je pravorijek. Ublažio je kazne osuđenima, no iznosi nezakonito izvučenih milijuna što ih moraju vratiti, ostali su isti.

Detalji pravomoćne presude

Ante Pavić, nekadašnji direktor ZOV-a osuđen je pravomoćno na dvije godine zatvora, dok je prvom presudom dobio četiri godine. Hannes Schweitzer, iz njemačke tvrtke koja je za ZOV radila na projektu pročistača u međuvremenu je preminuo, pa je postupak automatski obustavljen.

Građevinski poduzetnik Darko Turopoljac koji je također sudjelovao u malverzacijama s pročistačem, umjesto prvotnih šest godina zatvora sada je osuđen na pet godina, dok je zadnjem osuđeniku Damiru Vuljanku, koji je također radio na projektu pročistača, kazna ublažena s četiri na tri godine zatvora.

Zašto su ublažene kazne?

Pravomoćnu presudu je donijelo vijeće Visokog kaznenog suda kojim je predsjedao sudac Tomislav Juriša, dok je izvjestitelj bio sudac Ivan Turudić, koji je nedavno imenovan za glavnog državnog odvjetnika. Treći član vijeća bio je sudac Marijan Bitanga.

Zanimljivo je da su odlučili prepoloviti kaznu čovjeku koji se, kako je utvrđeno, obogatio na projektu Pročistača. Paviću su kao dodatne olakotne okolnosti u obzir uzete starija životna dob, protek vremena od kada je počinio kazneno djelo, narušeno zdravlje, te činjenica da od tada nije osuđivan.

Doduše, Visoki kazneni sud ublažio je presudu i poduzetniku Vuljanku koji je ranije već bio osuđivan.

Kako su namještali poslove?

Prema presudi Pavić je Turopoljcu namjestio unosne radove na pročistaču, a ovaj mu je za uzvrat plaćao mito, te mu besplatno renovirao stan. Natječaj za Turopoljca namješten je, prema presudi, preko Schweitzera. Turopoljac je na tome nezakonito zaradio najmanje dva milijuna kuna, dok je ZOV oštećen za oko pet i pol milijuna kuna.

Osim toga, sud je utvrdio da je Schweitzer dvije godine plaćao Turopoljcu radove koji uopće nisu obavljeni. Zbog toga je i on nagrađen radovima na kući vrijednima nešto manje od pola milijuna kuna. Prema presudi Turopoljac je na ovaj način došao do gotovo 7,7 milijuna kuna, dok je Grad Zagreb oštećen za oko 4,8 milijuna kuna.

Prikrivali malverzacije u ZOV-u

Kako bi se ove muljaže sakrile paralelno je izrađivana i lažna dokumentacija iz koje je proizlazilo da je Turopoljac navodno surađivao s tvrtkom Damira Vuljanka, pa su na osnovu toga iz projekta isplaćivani milijuni. Vuljanko je taj novac podizao i prosljeđivao dalje na račune firmi koje su služile samo za ‘pranje novca’.

USKOK je tvrdio da je Turopoljac u aferi pročistač izvukao oko četiri milijuna kuna, dok si je Vuljanko pribavio nepripadnu imovinsku korist od 15,4 milijuna kuna. Njegova firma nezakonito je zaradila još 1,2 milijuna kuna, a Turopoljčeva je oštećena za 13,6 milijuna kuna. Od Pavića je USKOK tražio oduzimanje nešto više od devet milijuna kuna. Ukupno, prema presudi, moraju vratiti oko 26 milijuna kuna odnosno oko tri i pol milijuna eura.

Bandić bio svjedok u procesu

Sve se ovo događalo od 2006. do 2008., no službena istraga otvorena je tek u proljeće 2016. godine. Tada su uhićeni Pavić i ostali osumnjičeni. Milan Bandić je od početka u ovoj aferi bio samo svjedok, iako su tijekom procesa prezentirani dokazi koji su ga izravno povezivali i s Pavićem i s Turopoljcem.

Naime, upravo je Bandić, kao tadašnji gradonačelnik Zagreba, 2000. potpisao ugovor o koncesiji između Zagreba i ZOV-a. Tu koncesiju ZOV ima do 2028. godine. Grad Zagreb sada je krenuo u raskid koncesijskog ugovora kako bi na dijelu zemljišta gdje je se nalazi ZOV izgradio novi Centar za gospodarenje otpadom.

Pronađeni sumnjivi papiri

Među dokumentima koji su pronađeni kod Turopoljca a ukazivali su na činjenicu da je gradonačelnik bio upućen u sva zbivanja oko pročistača bile su i bilješke o sastancima s Bandićem upravo oko ZOV-a. Osim toga, pronađene su i fakture za poslovne darove za gradonačelnika. Bandić je priznao da Turopoljca poznaje od 1990., no zanijekao je bilo kakvo pogodovanje.

Presudom je Paviću oduzeto 52 tisuća kuna za koliko mu je Turopoljac uredio stan, a oduzima mu se i nešto manje od 6 milijuna kuna vrijedne imovine za koju nije dokazao porijeklo tijekom ovog procesa. Prije početka suđenja bilo mu je blokirano čak devet nekretnina, no kako optužnica nije bila potvrđena unutar dvije godine, sve je odblokirano.

Gradu Zagrebu dosuđen je imovinsko pravni zahtjev od 4,8 milijuna kuna s kamatama od siječnja 2007. godine. Taj novac morali su vratiti Pavić i Schweitzer, koji je u međuvremenu umro. Turopoljac i Vuljanko moraju pak Turopoljčevoj firmi Dia graditeljstvo vratiti izvučenih 13 i pol milijuna kuna, a Vuljanko još mora državi vratiti milijun i pol nezakonito zarađenih kuna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!