Otac prijetio liječnici zato što mu se kći morala testirati na koronu

Vijesti 29. stu 202215:48 0 komentara
Bret Kavanaugh/Unsplash/Ilustracija

Čovjek (42) zbog kojeg je lani u lipnju intervenirala policija zato što je izazvao incident u Domu zdravlja u Zagrebu dobio je svega 377 kuna novčane kazne. Blagu nepravomoćnu presudu zbog remećenja javnog reda i mira izrekao mu je Općinski prekršajni sud u Zagrebu koji ga je prema zakonu mogao kazniti dvostruko višom novčanom kaznom, ali i zatvorom do 30 dana.

Naime, ovaj je 42-godišnjak vikao na liječnicu i medicinsku sestru, prijetio im i pokušao nasilno upasti u dom zdravlja, jer je bio uvjeren da njegova kćer nije dobila adekvatnu medicinsku pomoć. Sve se to događalo u vrijeme dok su još na snazi bile mjere značajne mjere protiv Covida-19, a upravo to je, utvrdio je sud, razbjesnilo ovog muškarca.

Procedura prije pregleda

Naime, njegova kćer je 4. lipnja prošle godine došla u dom zdravlja jer ju je boljelo grlo i curio joj je nos. Liječnica joj je rekla da najprije mora napraviti PCR test na Covid-19 budući da je takva bila procedura što ju je propisalo Ministarstvo zdravstva.

VEZANA VIJEST

“Dobila je uputnicu i objašnjeno joj je gdje može obaviti testiranje. Rekli smo joj i da se s negativnim testom javi na pregled. No, 40-ak minuta kasnije došao je njezin otac koji je također naš pacijent. Lupao je po vratima jer nismo odmah otvorile na njegovu zvonjavu. Vrata Doma zdravlja su se u to vrijeme zaključavala. On je u idućem trenutku počeo vikati da želi antibiotik za svoju kćer. Pitao je zašto smo tražili test na Covid i uvjeravao da ona nema simptome Covida. Pitao je jesmo li položile Hipokatovu zakletvu, te zatim zaprijetio da ćemo vidjeti što će nam se dogoditi, ako mu ne primimo kćer”, prisjetila se medicinska sestra u svom svjedočenju.

Liječnica: ‘Uplašile smo se’

U tom je trenutku do vrata došla i liječnica. Prema njezinim riječima, muškarac je uporno pokušavao ući u Dom zdravlja. Gurao je vrata, ali ih je liječnica ipak uspjela zatvoriti. On je nastavio udarati po njima i vikati, pa uplašene pozvale policiju.

“Jako sam se uplašila jer imam loša iskustva s pacijentima”, izjavila je na sudu liječnica. Optuženi 42-godišnjak u svojoj je obrani negirao krivnju. Opisao je doduše kako je kucao na vrata Doma zdravlja, jer je želio da liječnica primi njegovu kćer. Nije mu bilo jasno zašto inzistira na testu na Covid-19 kada nije imala ni temperaturu ni druge simptome.

Što je na kraju rekao sud?

“Može se razumjeti da je otac bio ogorčen što je pružanje liječničke pomoći njegovom djetetu bilo uvjetovano testom na Covid-19, no to ne može opravdati način na koji je reagirao prema medicinskom osoblju koje je postupalo prema Ministarstva zdravstva, što god on mislio o tome”, navedeno je u presudi koja bi, prema stavu suda, trebala postići svrhu prekršajnih sankcija, te ukazati okrivljeniku na društveno neprihvatljivo ponašanje na javnom mjestu.

Osim što mora platiti 377 kuna novčane kazne, 42-godišnjak mora podmiriti i 300 kuna sudskih troškova. Na ovu presudu ima pravo uložiti i žalbu višem sudu, piše Telegram.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!