Otkaz Maji Đerek je nezakonit, Državne nekretnine je moraju vratiti na posao

Vijesti 04. lis 202216:50
N1

Općinski radni sud u Zagrebu naložio je povratak zviždačice Maje Đerek na mjesto direktorice za poslovne prostore u Državnim nekretninama koju je tužila za nezakonit otkaz nakon što je prijavila koruptivne radnje i nezakonitosti u toj državnoj tvrtki, potvrdila je Udruga Pomak.

Kako prenosi Udruga za promicanje dobrog upravljanja i rada (Pomak), u obrazloženju nepravomoćne presude stoji kako je sud zaključio da se Đerek ne može dati otkaz bez da je prethodno imala i jednu opomenu.

VEZANE VIJESTI

Đerek je ranije kazala da kao zviždačica nije dobila sudsku zaštitu te da nije dobila nijedan odgovor državnog tijela na svoje prijave. Pojasnila je kako je prijavljivala nenaplaćivanje korištenja državnih prostora i stanova, nefakturiranju ugovora o zakupu, bespravnom korištenju prostora i davanja u podzakup te da su njezini nadređeni štitili određene osobe.

Đerek je početkom godine otkrila javnosti da je nekadašnji ministar državne imovine, a danas obrane Mario Banožić sam sebi dodijelio stan od 92 četvorna metra u središtu Zagreba koji je uređen novcem Državnih tvrtki te da je stan koji koristi predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić obnovljen mjesec dana nakon potresa.

Uz to, Đerek tvrdi da je Banožić u svojstvu ministra državne uprave zaštitio obitelj Rodić koji su državi ostali dužni 5,8 milijuna kuna za zakup dva poslovna prostora, poreze i doprinose. Kazala je kako je Jozo Brkić, brat bivšeg glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića bio dužan 650.000 kuna za zakup državnih prostora te da je jednog zakupnika štitio nekadašnji državni tajnik, a sada glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić.

Đerek tvrdi kako je o svemu obavijestila Uskok te da je pisala i nekadašnjem ministru graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Darku Horvatu, navodeći da je reakcija bivšeg ministra izostala.

Mediji su izvijestili u travnju da dosadašnja direktorica Državnih nekretnina Renata Sabo, koja je na čelu te tvrtke bila od 2017. nije ušla u uži krug od šest kandidata koje je Vladi predložio nadležni ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.