Otoci Zlarin i Prvić odsječeni od kopna, ljudi su bijesni: Kao da smo u 15. stoljeću

Vijesti 05. stu 202321:11 0 komentara
Zvonimir Barisin/Pixsell

Iako su od Šibenika udaljeni pola sata vožnje brodom, otoke Zlarin i Prvić jugo potpuno odsiječe od kopna. Na otoke i s otoka državnom linijom nije se moglo, ali jest vlastitim ili taksi-brodovima, pa se oni koji žive na otoku snalaze kako znaju, piše HRT. Sa svakim novim jugom ponavljaju se stari problemi. Zbog udara vjetra i neprikladne rive nema pristajanja.

“Dovoljno je i malo da puhne i on već neće stajati tako da većina mještana Prvić Luke odlazi u susjedno selo, međutim i tamo je problem, neće ni tamo da stane”, rekla je Darija Livić Bumbak iz Prvić Luke. I ostaju zatočeni na otoku. A treba ići u bolnicu, na posao, djeca u školu… Tijekom prošlog juga i Zlarinjani su ostali odsječeni. Kruh i ostala hrana nisu stigli do trgovine.

“Pripremamo se, kupujemo unaprijed hranu”

“Kao da živimo u 15. stoljeću, malo vjetra ili nešto, odmah zastoj, kolaps”, rekao je Jerko Martinović sa Zlarina. Ali sve češće ne pristaje, ni u Zlarin ni u Prvić Šepurine, čije su luke zaštićene od juga, piše HRT.

“Mislim da brod dokle god isplovljava s pozitivnim stabilitetom i svime što bi morao imati po registru, da bi bio licenciran za plovidbu linijsku, ne bi smio imati problem na ovoj liniji”, rekao je Filip Miroić, stanovnik Zlarina.

A kada se otkaže državna linija, otočani posežu u vlastiti džep. Kažu, drugih opcija nemaju. Na Jadroliniju se ne mogu osloniti. Duga zima tek dolazi. S njom jak vjetar i vremenske nepogode te glavno pitanje – hoće li brod isploviti.

“Pripremamo se, kupujemo unaprijed hranu i sve ostalo što nam treba jer do kopna nećemo tako lako”, zaključila je Darija Livić Bumbak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!