Otto Barić o ulaganjima u sportsku infrastrukturu: “Puno babica, kilavo dijete”

Vijesti 20. pro 202210:54 0 komentara

Gostujući u Novom danu, arhitekt Otto Barić govorio je o ulaganjima u sportsku infrastrukturu nakon svjetskog nogometnog prvenstva. Hoće li i ovo ostati još jedna godina obećanja kad je riječ o sportskim stadionima?

Na pitanje o tome zašto se stvari od 2018. godine nisu pomaknule kad je riječ o obećanim projektima izgradnje sportskih objekata u Hrvatskoj, Barić odgovara: “Mislim da je najveći problem u tome da… malo je teška riječ, ali puno babica kilavo dijete. Naravno da za stadion treba puno novaca. Lako je obećati, ali puno teže je ostvariti.”

“Realno gledano, politika uvijek malo drži fige u džepu. Ovo je jedna jako nezgodna situacija. Sad od ideje da Dinamo svojim novcima i novcima iz Europe koje može relativno jednostavno dobiti kroz kredite i suinvestitore, od jednog jasno definiranog investitora i jasno definiranog projektnog zadatka, sad se odjednom tu pojavio grad Zagreb. Naravno, jer je to ipak gradski stadion bez obzira što zemlja nije gradska, nego je gradska sa jednom plombom Kaptola. Pojavila se i Vlada RH jer, kad je ovakva euforija, je zgodno uskočit na taj vlak.”

VEZANE VIJESTI

Barić kaže da je imao priliku razgovarati s premijerom Plenkovićem i resornim ministrima u Dohi: “Vlada vrlo ozbiljno o tome razmišlja. Vlada ima najbolju namjeru da oformi fond od petstotinjak milijuna kuna i da s tim pospješi sportsku infrastrukturu.” Naglašava da taj novac ne bi bio dovoljan za sve projekte koje je potrebno provesti i ističe da je plan da se novac podijeli kao potpora za izgradnju Maksimira, ali i obnovu Poljuda.

Arhitekt je objasnio da bi za rušenje i izgradnju stadiona u Maksimiru trebao gotovo cijeli fond of 500 milijuna kuna. S druge strane, kad je riječ o Poljudu, Barić smatra da se može obnoviti za iznos do 50 milijuna kuna, u razdoblju od godinu dana.

S obzirom na najave izbornika Dalića o tome da će reprezentacija igrati i u Varaždinu, arhitekt je rekao kako smatra da Varaždin ima potencijala za ugostiti takvu utakmicu, ali naglašava mali kapacitet: “Stvar je u tome da se jednostavno računa s time da imaš 6000 ljudi, ali da su oni tamo sa svojim srcem.”

Kad je riječ o Rijeci i Osijeku, Barić ističe: “To su stadioni kapaciteta od 10, 12 tisuća. To je taman ono što klub treba da bi normalno funkcionirao.”

Zaključuje da je i Dinamu potreban dodatni stadion: “I Dinamo će morati riješiti još jedan stadion, stadion za sebe, stadion za Dinamo. Moramo biti svjesni da maksimirski stadion, ako se kompletan teren ne pretvori u nogometni kamp, nije dovoljan Dinamu za sve ono što njima treba. Naročito dok se Maksimir bude gradio, a to je po meni minimalno tri godine, treba im nešto.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!