Šimonović: U razvodima nakon nasilja u obitelji zabraniti obavezno mirenje

Vijesti 23. ruj 202116:59 > 20:19

Svjetska zdravstvena organizacija termin otuđenja djeteta više ne kvalificira kao bolest, istaknula je bivša izvijestiteljica UN-a za nasilje nad ženama Dubravka Šimonović gostujući u Newsroomu.

“Ne može se govoriti o bolesti. Treba se svesti u okvire instrumenata za ljudska prava, poput Istanbulske konvencije i UN-ove konvencije o uklanjanju svih diskriminacija žena. I u okviru njih sudovi trebaju u obzir uzeti situacije nasilja u obitelji. Treba vrlo pažljivo pristupati slučajevima, gledati međunarodne standarde i primijenjivati međunarodno pravo”, rekla je.

“Postoji i drugi standard, da je zabranjeno obavezno mirenje u slučajevima gdje imamo nasilje u obiteljima. Problem je da sustav nije dovoljno integriran. Zakoni koji uređuju područje ljudskih prava, polazeći od Ustava, kaznenog, obiteljskog, prekršajnog zakona, svi moraju biti međusobno usklađeni”, ističe.

“Međunarodni standard je štiti najbolji interes djeteta”

Međunarodni standard je štiti najbolji interes djeteta, istaknula je Šimonović. “Istanbulska konvencija je najdetaljnija jer ona propisuje dodatne standarde koji upućuju na posebnu zaštitu djeteta. Često su i žene u poziciji da se nedovoljno uvažava njihova situacija u tim slučajevima”, rekla je, dodavši kako nema dovoljne povezanosti među sudovima koji vode različite postupke – od brakorazvodnih do dodijeljivana djeteta, s time da se prekršajni i kazneni često sukobljavaju.

“Posebno me zabrinulo da je u Hrvatskoj niz prekšajnih postupaka pao u zastaru”, kaže Šimonović.

“To što se desilo u Zagrebu, prvi slučaj na temelju kojeg se obilježava nacionalni dan nasilja nad ženama je femicid. Veza je počinitelja i žrtve koja je partnerska veza. To je novi način vođenja statistike – veza između počinitelja i žrtve. Upravo u ovoj kategoriji od ubijenih osoba preko 80 žrtava posto su žene. Premijer Plenković je dobro istaknuo da je Istanbulska konvencija unaprijedila pravni sustav na području RH. Potrebna nam je edukacija sudaca da mogu primijenjivati konvenciju”, kaže Šimonović.

Navela je kako iste obrasce problema vidimo i u drugim državama – od nasilja i femicida do manipuliranja otuđenjem djeteta: “Kroz odluke sudova se vidi smjer koji treba sliejditi i zaštiti prava žena.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar