Otvara se novi front u sukobu između Milanovića i Vlade

Vijesti 20. tra 202321:09 1 komentar
N1

Novi nastavak rata između Pantovčaka i Banskih dvora - i ovog puta zbog obrane. Prvo je predsjednik Republike u priopćenju napao Vladu da je Izvješće o obrani o kojem se danas raspravlja u Saboru lažno, falsificirano i nije prošlo zakonsku proceduru. Ministar obrane kratko mu je uzvratio da laže.

Možda bi rasprava o izvješću o obrani za 2021. prošla bez spomena u gotovo uvijek praznoj sabornici da nije predsjednik republike poslao prijepodne poslao priopćenje da je puno propusta, neistina i falsificira činjenice.

“Prije svega, predsjednik Milanović upozorava kako Vlada RH nije tražila prethodno mišljenje predsjednika Republike Hrvatske na Godišnje izvješće o obrani, što je suprotno obvezi iz članka 7. stavka 1. podstavka 14. Zakona o obrani. Prije upućivanja Godišnjeg izvješća u saborsku raspravu, dakle, Vlada mora tražiti prethodno mišljenje Predsjednika Republike, kao što se to činilo uvijek do sada”, poručuju iz Ureda predsjednik.

Svi ti papiri, izvješća, zakoni, nije se lako snaći ni predsjedniku saborskog odbora za obranu.

“Dajte ljudi pravnici ste… Ja nisam pravnik, ja sam inžinjer prometa, počnite primjenjivati zakone koje smo donijeli, o tome se radi.” kazao je, pak, predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović.

Izvješće je prošlo njegov odbor ali on ne može znati jesu li podaci u njemu točni. No ministar obrane odgovara kako predsjednik nije u pravu.

TON (Mario Banožić, ministar obrane): “Zašto on nije tražio mišljenje od Josipovića kada je išao sa izvješćima 2015. 2013 godini i da li je isto kao premijer išao sa izmjenama zakona o obrani i u 2013.godini ukinuo traženje mišljenja predsjednika za odluke koje idu u Sabor…zna valjda šta je promijenio u zakonu..to je sramota, imamo predsjednika koji laže.”, kazao je Mario Banožić.

Isto objašnjenje je ponudio i potpredsjednik Sabora SDPovcima koji su odlučili bojkotirati saborsku raspravu.

“Nije traženo mišljenje predsjednika…..”, rekao je Siniša Hajdaš Dončić. “Bojim se da ste podlegli izjavi predsjednika koja nije točna”, odgovorio mu je potpredsjednik Savora, Željko Reiner.

U priopćenju predsjednik Milanović sam sadržaj Godišnjeg izvješća ocjenjuje problematičnim i s puno propusta, pa i u pojedinim dijelovima neistinitim jer falsificira činjenice. Predsjednik zamjera i što je posve prešućen problem sustavnog nedostatka opreme i naoružanja, iako se radi o kritičnom stanju koje može ugroziti obrambenu sposobnost OSRH.
A ministar odgovara kako stanje materijalno-tehničkih resursa nisu dio ovog izvješća.

“Zato što je riječ o klasificiranim podacima koji se ne iznose van s obzirom na okruženje u kojem živimo i to je uvijek bilo tako. Dakle nije Banožić ništa skrivao niti, nemam potrebu, svaku rečenicu jednostavnim control C, control past u guglu i izvučete”, kazao je Banožić.

Milanović smatra da se u Godišnjem izvješću, predsjedniku Republike pokušava uskratiti i ustavno pravo sudjelovanja u sustavu zapovijedanja, i da je to politička agresija Vlade na ustavno-pravni poredak i samu Hrvatsku vojsku. S druge strane Banožić optužuje Milanovića da politizira vojsku. A Hrvatska vojska je tako opet predmet rata Vlade i predsjednika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare