Ove sezone kulen, čvarci i kobasice samo od mesa iz dućana

Vijesti 11. stu 202310:00 0 komentara
Ivica Galovic/PIXSELL

Ni četiri mjeseca od pojave zloglasne afričke svinjske kuge (ASK) na istoku Hrvatske nema mira, a proizvođači se boje novih žarišta, piše u subotu Večernji list.

Tko je mogao proveo je i rekategorizaciju objekata uvodeći više biosigurnosne mjere, a veći dio onih čije su svinje u ugroženim zonama usmrćene, uginule ili su prisilno zaklane obeštećeni su.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, od prvih slučajeva kod domaćih svinja u dvama objektima u Posavskim Podgajcima, ubrzo potom i u Rajevu Selu, Gunji, Đurićima, Privlaci i Babinoj Gredi (i jednu divlju svinju u lovištu u Gunji) – od prvih preventivnih rješenja o zabrani prometa i zatvaranju gospodarstava pa do 7. studenoga – ASK je potvrđen već u 1109 objekata u Brodsko-posavskoj, Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Od početka godine do 30. rujna na ASK je pretraženo 3699 divljih svinja, a zaraza je potvrđena u devet na području osam općina.

Pretpostavlja se kako je prva domaća svinja od ASK-a uginula gotovo mjesec dana prije, a liječena je od vrbanca. Kako bilo, evidencija bolesti na novim gospodarstvima ipak je u stagnaciji, ali se na područjima u zoni zaštite te zoni nadziranja ne smije početi s novim uzgojem.

Do kada – procijenit će se nakon zaustavljanja širenja bolesti i njezina suzbijanja. A iako neki ovih dana politikantski prijete i prosvjedima zahtijevajući, među ostalim, i dopuštanje kolinja u mjestima u kojima je bilo zaraze ASK-om, iz resornog ministarstva poručuju kako je na svim gospodarstvima u cijeloj Vukovarsko-srijemskoj županiji i u općinama Osječko-baranjske te Brodsko-posavske županije, koje se nalaze u zoni zaštite i zoni nadziranja, i dalje zabranjeno klanje svinja na gospodarstvu za vlastite potrebe.

– Moguća je kupnja svinjskih polovica u mesnicama te njihova obrada u svom domaćinstvu i za vlastite potrebe – kažu iz ministarstva te dodaju kako zakonodavnim okvirom RH nije zabranjeno da građani kupuju svježe meso svinja u mesnicama (ili, primjerice, u supermarketima koji u okviru svojega poslovanja imaju registrirane mesnice) i da takvo meso dalje obrade u svojoj kući na način na koji su ga prerađivali i svih prijašnjih godina, piše novinarka Večernjeg lista Jolanda Rak Šajn.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!