Ovo su kazne za neodvajanje otpada u Zagrebu. Poznato i kad stižu žute vrećice

Vijesti 27. ruj 202210:13
Izvor: Lovro Domitrovic/PIXSELL/ilustracija

Od 1. listopada kreće novi sustav, a to je novi način usluge odvoženja komunalnog otpada na području Grada Zagreba koji ima dvije osnovne pretpostavke, a to je da spremnici napokon idu pod kontrolu korisnika i da će se uvesti sustav koji potiče korisnika da odvaja otpad time što plaća pravu količinu miješanog komunalnog otpada koji proizvede, rekao je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, Davor Vić, direktor zagrebačke Čistoće.

“Pojavom službenih, standardiziranih vrećica u trgovinama, pojavile su se i krivotvorene vrećice. To je kazneno djelo”, naglasio je i dodao kako je originalna vrećica zaštićena.

VEZANA VIJEST

Na pitanje kako će se moći doći do žutih vrećica koje su namijenjene odvajanju plastike i metala, Vić je rekao kako će one i dalje biti dostupne. U listopadu kreće podjela, a građani mogu doći i u Vukovarsku ulicu u Zagrebački holding gdje mogu preuzeti te vrećice, ali i kupiti standardizirane plave.

Rekao je kako su standardizirani boksovi za spremnike namijenjeni javnim površinama. On nije potreban ako su spremnici u haustoru zgrade ili dvorištu.

“Boks za spremnike je krajnje rješenje, ako se spremnici ne mogu drugačije postaviti. To je jedini način da se spriječi ono što imamo danas, a to je da spremnike koji su na javnim površinama koriste i savjesni, ali i oni nesavjesni pa dolazi do komunalnog nereda”, istaknuo je Vić.

Kolike će biti kazne?

Na pitanje kolike će biti kazne za građane koji se neće ponašati sukladno odluci o načinu pružanja usluge, Vić je rekao kako će kazne biti 500 kuna za fizičke i 1.000 kuna za pravne osobe.

“Također postoje i kazne koje su iz domene komunalnog redarstva, no mi očekujemo da će kazni biti sve manje”, govori.

VEZANA VIJEST

Dodao je kako je Zagreb napravio cjenik usluga gdje je odnos između minimalne javne usluge i varijabilnog dijela velik. Taj odnos mora poticati korisnika da odvaja otpad.

“Što ljudi budu više odvajali otpad, računi će im biti manji. Današnji sustav to ne potiče i mi očekujemo da ćemo time doći do traženih postotaka kako ne bi plaćali kazne”, istaknuo je u razgovoru za HRT.

Vić naglašava kako su predviđeni popusti u vidu dodatnih vrećica koje se neće naplaćivati za osobe koje imaju potrebe za korištenjem pelena, kao i za malu djecu do 3 godine. Podaci o tome se mogu naći na internetskoj stranici Zagrebačkog holdinga.

Naglasio je kako je Čistoća obavezna korisnicima isporučiti sve kante.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar