Ovo su prioriteti europskih gradova ususret izbora: Klima uvjerljivo najvažnija

Klimatske promjene 23. svi 202414:52 0 komentara
Sakis MITROLIDIS / AFP

Dok se Europa sprema na izbore u kojima se bira 705 europarlamentraca, lokalni čelnici kontinenta kažu da su klimatske promjene i stanovanje najvažnija pitanja s kojima se suočavaju njihovi birači.

Najnovija anketa Eurocities Pulse Mayors Survey — provedena u mjesecima prije izbora za Europski parlament ispitala je 92 gradonačelnika u 28 europskih zemalja. Rezultate je prenio briselski POLITICO.

Drugu godinu zaredom, klimatske promjene su na vrhu popisa najvažnijih pitanja za urbana područja Europe. Više od četvrtine općinskih čelnika EU reklo je da je globalno zatopljenje najveća prijetnja s kojom se njihov grad suočava; više od dvije trećine reklo je da smatra da većina njihovih građana zahtijeva djelovanje u vezi s politikama dekarbonizacije.

Ali anketirani gradonačelnici također su bili zabrinuti zbog javnog negodovanja s kojim su primljene zelene mjere u gradovima poput Londona i Bruxellesa. Tamo su građani prosvjedovali protiv inicijativa za smanjenje upotrebe automobila i poboljšanje kvalitete zraka.

Trideset osam posto sudionika ankete reklo je da su zabrinuti zbog negativnih reakcija na lokalne klimatske politike.

Devedeset i četiri posto reklo je da je njihov glavni izazov u provedbi mjera za rješavanje klimatskih promjena pristup financiranju.

Međutim, razlikovali su se u tome kako bi koristili gotovinu da su je imali: gotovo četvrtina gradonačelnik želi više urbane vegetacije, dok ih je jednak broj iznos nastojao uložiti u energetsku učinkovitost i dekarbonizaciju. Jedan od 5 želio je izvesti više rješenja koja se temelje na prirodi, a 1 od 10 rekao je da su prilagodbe zgrada ključne.

Stambena kriza postaje problem srednje klase

Od prošlogodišnje ankete udvostručio se broj gradonačelnika koji navode pristup pristupačnom stanovanju kao glavni prioritet. Više od trećine navelo je stanovanje kao ključnu brigu, što je porast u odnosu na 15 posto 2023. godine.

Rezultati označavaju pomak u stambenom pitanju: nekoć primarno problema stanovnika s niskim prihodima, sada je također briga srednje klase.

“Suočavamo se s velikim nedostatkom pristojnih, pristupačnih i odgovarajućih stanova”, rekao je Renaud Payre, potpredsjednik Métropole de Lyon, vlasti koja obuhvaća grad Lyon i njegova predgrađa.

“Radnici na prvoj liniji koji pružaju usluge koje su ključne za nesmetano funkcioniranje našeg društva – socijalni radnici, medicinske sestre, blagajnice, čistačice, vozači javnog prijevoza itd. – više nemaju pristup smještaju u našim gradovima.”

Više od tri četvrtine ispitanika reklo je da su bili prisiljeni na kompromis između pružanja visokokvalitetnog i pristupačnog stambenog prostora, osiguravanja energetskih standarda i povećanja količine stambenog prostora. Otprilike polovica želi da se iz proračuna Europske unije izdvoji novac za ublažavanje procijenjenih 57 milijardi eura godišnjeg manjka ulaganja u pristupačne stanove.

Payre je pozvao sljedeću Europsku komisiju da uspostavi “namjensku platformu za stanovanje kako bi podržala partnerstva između nacionalnih, regionalnih i lokalnih vlasti i pružatelja stambenih usluga”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!