Ovo su svi ministri koji su otišli ili ih je Andrej Plenković smijenio

Vijesti 12. pro 202319:49 1 komentar
Slavko Midzor/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković je po dobivanju prvog mandata 2016. istaknuo da želi promijeniti HDZ, kojeg se percipiralo kao stranku koja je sinonim za korupciju, ali sedam godina kasnije, brojka o 30 ministara koji više nisu dio vlasti ostavlja drugačiji dojam.

Ako znamo da je 2020. broj ministarstava smanjen s 20 na 16, jasno da se radi o nevjerojatnoj brojci, koja bi premijere nekih drugih država ponukala da barem prihvate odgovornost, ako već ne bi sami napustili poziciju.

Dapače, predsjednik Vlade činjenicu da je sve njih sam birao, a sad ih više nema, ne pripisuje svom lošem prosuđivanju, niti si pripisuje odgovornost za njihove poteze, no neke stvari ipak govore same za sebe.

Od Plenkovićeve početne postave iz 2016., ostali su samo ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. S tim da je Obuljen Koržinek u potencijalno ozbiljnoj aferi, čiji epilog će se tek dobiti.

Pa krenimo redom, prije ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića, Vladu su prvi napustili Mostovi Vlaho Orepić (ministar unutarnjih poslova), Ante Šprlje (ministar pravosuđa) i Slaven Dobrović (ministar zaštite okoliša i energetike). Promptno, za razliku od ministara kasnije u ozbiljnim aferama, smijenio ih je osobno Plenković jer su odbili odbaciti nepovjerenje ministru financija Zdravku Marića, oko kojeg je glasovanje zatražila oporba. Odmah nakon Vladu je svojevoljno napustio ministar uprave Ivan Kovačić, kao i Pavo Barišić (ministar obrazovanja).

Te turbulencije iz 2017. su se prenijela na 2018., koja je počela s aferom Borg, zbog koje je ministrica gospodarstva Martina Dalić ostala bez pozicije. Zanimljivo, zamijenio ju je Darko Horvat, koji je 2022. završio u Remetincu.

Ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier svojevoljno je napustio fotelju nakon neslaganja s vrhom stranke, a njegova nasljednica Marija Pejčinović Burić 2019. je otišla jer je izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe.

Sadržajna je bila i 2019., u kojoj su zbog afera otišli Lovro Kušćević (ministar graditeljstva i prostornog uređenja), Goran Marić (ministar državne imovine), Gabrijela Žalac (ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije), Tomislav Tolušić (ministar poljoprivrede) i Nada Murganić (ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku).

Afere su se prenijele i na 2020., a prvi je “pao” ministar zdravsta Milan Kujundžić. Ostavku je malo kasnije predao ministar obrane Damir Krstičević, kojeg je zamijenio Mario Banožić, čiji mandat su obilježile razne moralno upitne stvari, a kraj mu je stigao nedavno kad je ubio čovjeka prilikom neodgovorne vožnje.

Marko Pavić očito nije zadovoljio premijera jer kad je 2019. s pozicije ministra rada i mirovinskog sustava prešao u Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova, nije izabran na ministarsku dužnost nakon osvajanja mandata 2020. Kao ni ministar turizma Gari Cappelli.

Do 2020. resor pravosuđa bio je u rukama Dražena Bošnjakovića, a resor obrazovanja u rukama Blaženke Divjak. Koštalo ju je što je iz HNS-a, kao i ministra graditeljstva Predraga Štromara. Vesna Bedeković je također 2020. iščeznula i više nije bila ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Zamijenio ju je Josip Aladrović, koji se našao pod istragom USKOK-a i zato napustio poziciju.

Nejasno je zašto Nataša Tramišak više nije ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, ali na njeno je mjesto postavljen Šime Erlić, a to je osobno htio Plenković. Što potvrđuje da je taj koji pomno bira ljude oko sebe.

Ministar finacija Zdravko Marić otišao je sam, a opterećeni Tomislav Ćorić morao je ustupiti poziciju Filipoviću. Nemalo opterećen bio je i Ivana Paladina, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Parlamentarni izbori održat će se najkasnije tijekom ljeta iduće godine i teško je za očekivati da će još netko od ministara napustiti fotelju, no nije nemoguće…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare