Paladina na izlaznim vratima? Čačić: Ja sam ga dobronamjerno upozorio…

Vijesti 10. sij 202312:56 0 komentara
N1

Predsjednik Narodne stranke Reformisti, Radimir Čačić, gostovao je u N1 Studiju uživo gdje je komentirao poskupljenja i zaokruživanja cijena nakon uvođenja eura, a osvrnuo se i na budućnost ministra Ivana Paladine i sporu obnovu nakon potresa.

Jedno od pitanja o kojemu se raspravlja jest hoće li nova osoba na čelu ministarstva graditeljstva dovesti do ubrzanja obnove.

“Nije stvar samo u osobi, naravno – uvijek je i u osobi… Osnovni problem Paladina je što je htio biti ministar. On je htio biti ministar, ne ulazim u razloge, ali ono što je sasvim sigurno jest da nema smisla ulaziti u prostor koji je kašeta brokava, nije on došao za ministra jer je sjajno nego jer je nikakvo stanje”, kazao je Čačić.

“Ja sam ga dobronamjerno upozorio na to što su problemi, u kojem smjeru će se stvari kretati i rekao sam mu da ako ne dobije sve ovlasti, može unaprijed palnirati da ode jer stvari su jasne – rješenja nema. Ako ti funkcioniraš kao Vlada – sve što je dobro sam ja, za što ne funkcionira naći ćemo krivca – u ovom ne, premijer mora izabrati čovjeka kojemu prenese ovlasti”, dodao je.

Ponovno se osvrnuo na sustav i institucije uključene u obnovu nakon potresa. “Ne može ministar Medved nakon funkcije koja mu je dana nakon samog potresa duže od mjesec ili dva biti tamo i smetati. Smeta, funkcionalno smeta! Ne može 10 ministarstava svako za sebe vršiti funkciju obnove.”

“Ova država u kriznim situacijama nije u stanju funkcionirati”, naveo je Čačić i dodao da će proces obnove biti “povijesna ljaga na Vladi”.

Dodaje da smo svjedoci katastrofe, a što se tiče državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordana Hanžeka, navodi da je on morao davno otići i da je “neupitno potkapcitiran za funkciju koju obavlja, glavna zasluga mu je da je bio predsjednik omladine HDZ-a za vrijeme Tuđmana.”

“Ne može on odlučivati o sudbini 600 obitelji”, dodao je Čačić.

Poskupljenja nakon uvođenja eura

“Imate trenutak koji traži stručnost i organizaciju”, rekao je Čačić, dodajući da postoji iskustvo drugih zemalja koje su prošle taj proces. Navodi da imamo i situaciju s visokom inflacijom što je ukazivalo na to da požar tinja.

“Vlada se, kao i obično, pokazala apsolutno nesposobnom u svakom pogledu”, rekao je Čačić.

Naveo je i što se to sve moglo napraviti. “Bilo bi dobro da kad si premijer, da nešto i znaš. Mjesec-dva prije toga trebalo je definirati procedure crnih lista, trebalo je upozoriti, donijeti odluke, uredbe… Sve se to moglo primijeniti. Nije napravljeno ništa, ušli smo potpuno nespremni. Jeste li čuli da je itko iz Vlade i službi spomenuo ijedno ime lanca, tvrtke koje treba sanckionirati? Ne. Tu su samo krokodilske suze.”

Dodaje da su instrumente imali. Naveo je i što očekuje od Vlade u trenutnoj situaciji.

Crne liste, nemojmo se bojati, Vlada se boji crnih listi. Zašto se Slovenija nije bojala? Objavite tko su ti koji su izašli s poskupljenjima. Donesite više od tri odluke o drakonskom kažnjavanju, bvarem 33 i objavite ih javno. Objavite to u ponedjeljak, malo radite preko subote i nedjelje i pokažite da barem ličite na Vladu”, poručio je Čačić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!