Paladina o odlasku u Katar: Populizam. Da sam mislio da posao trpi, ne bih išao

Vijesti 21. pro 202221:20 0 komentara
N1, Ilustracija

Ministar graditeljstva Ivan Paladina izjavio je u srijedu kako je zadovoljan učinjenim pomacima u obnovi nakon potresa, ali nije zadovoljan sveukupnim rezultatima obnove, no, najavio je kako bi cjelokupna obnova mogla biti gotova za četiri godine, ako svi odrade svoj posao.

“Zadovoljan sam pomacima koje smo napravili, jesam li zadovoljan cjelokupnim našim rezultatom – nisam”, rekao je Paladina za RTL Danas, odgovarajući na pitanje je li ubrzao obnovu nakon što je preuzeo ministarstvo.

PROČITAJTE JOŠ

Naveo je kako je dio obnove na terenu, odnosno izvođenje radova – za što su zadužena samostalna provedbena tijela Središnji državni ured i Fond za obnovu – zahtjevniji posao s većim brojem objektivnih otegotnih okolnosti te ne smatra nikoga krivim.

Na pitanje kako je moguće da privatni investitori grade kuće brže od države, Paladina je odgovorio da privatni investitori i donatori nisu usporedivi s državnim, jer oni mogu sami odlučiti što će nabaviti od kojeg izvođača.

“Prije par mjeseci smo, s obzirom na to da reguliramo kako nabavljati radove, fleksibilizirali svojom odlukom pravilnik o nabavi radova kako bi se moglo jednostavnije nalaziti izvođače. Situacija je takva da izvođači radova imaju jako veliku količinu posla i biraju veće projekte na jednom mjestu, manje zahtjevne”, pojasnio je.

Paladina: Obnova može završiti u četiri godine, ne osjećam se prozvanim

Naveo je i kako se na Banovini ne raspisuju natječaji za jednu kuću, već su radovi ugovoreni “u paketima” po 30 do 40 kuća. Dodao je kako je Središnji ured ugovorio 572 kuće, a trenutno su 103 zamjenske u fazi izvođenja radova.

Na pitanje kada će se u te kuće moći useliti, Paladina je odgovorio da su prije šest mjeseci imali 20-ak gradilišta konstrukcijske obnove i izgradnje zamjenskih kuća, a sada imaju 20 završenih i 130 takvih gradilišta.

Što se tiče novogodišnjih obećanja, rekao je kako smatra da se cjelokupna obnova može završiti u četiri godine ako svi odrade potreban dio posla. Pri tome je naveo primjer Italije gdje obnova u sličnom europskom sistemu traje 10 godina i napravili su vrlo malo.

Na pitanje osjeća li se prozvanim zbog premijerove izjave da ga ‘muči obnova’, odgovorio je da ne budući da je samo jedan od dionika cjelokupnog procesa.

Najavio je da će predstavnici Vlade biti na obljetnici potresa na Banovini te poručio kako se ne boji ni prosvjeda niti odgovornosti.

“Ako nisam izvršio ono što se od mene očekuje, prvi ja neću biti zadovoljan i nema razloga da budem ministar ako ne isporučujem ono što bih trebao”, istaknuo je Paladina.

Govoreći o ubrzanju dinamike obnove Paladina je, između ostalog, rekao kako su u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine za oba potresa obradili 40 posto zahtjeva i donijeli odluke, a u idućih šest mjeseci obradit će sve zahtjeve za novčanu pomoć i gradnju.

Što se tiče kritika zbog odlaska na Svjetsko prvenstvo Katar, rekao je da mu nije žao i da svoj posao radi itekako odgovorno.

Na pitanje kakva se slika šalje, Paladina je zaključio: “Ne mislim da se šalje ikakva pogrešna, to je potpuno neutemeljen populizam, nema veze s porukom. Tko želi pratiti moj rad, unutar nadležnosti može vidjeti… tko realno želi pratiti rezultate mog rada, može vidjeti. Da sam mislio da ikako trpi posao i da neću raditi što treba, ne bih išao, a išao sam zbog jedne osobe i ona će to zapamtiti za cijeli život.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!