Palić: Milanovićevo tumačenje Ustava dobit će epilog na Ustavnom sudu

Vijesti 26. stu 202117:42 > 18:11
Izvor: Zarko Basic/PIXSELL

Profesor ustavnog prava Mato Palić na Facebooku se osvrnuo na izjave predsjednika Zorana Milanovića vezane uz covid potvrde i referendum koji najavljuju iz Mosta.

Njegovu objavu prenosimo bez intervencija.

“Bravo Zorane Milanoviću….vi ste upravo rekli kako znate ustavno pravo bolje od profesora Ustavnog prava. Nisam profesor nego samo docent, ali uskoro će vaše znanje i tvrdnje koje s ustavnim pravom i tumačenjem Ustava RH nemaju baš puno veze dobiti epilog na Ustavnom sudu. Inicijatorima referenduma želim da skupe potpise, a onda slijedi lekcija iz Ustavnog prava za mnoge. OBADVA PITANJA SU PROTUUSTAVNA I PRVO I DRUGO. Oba će pasti”, napisao je Palić.

VEZANE VIJESTI

Podsjetimo, predsjednik je komentirao Mostovu inicijativu za referendum, vezano uz to da odluke o mjerama donosi Sabor, a ne Stožer. Rekao je: “Potpise ne dajem. Referendumska inicijativa za promjenu Ustava da se doda i naglasi pandemija jer smo bezobrazno slušali da ovo nije prirodna katastrofa, na kraju je i društvena. Neki druidi i šamani ustavnog prava propitkuju oportunost ustavnog referenduma, nitko to nema pravo raditi. Inicijativa Mosta da se Ustav pojača u tom smislu, smatram da je u redu, ali ovo drugo nisam siguran. Imaju nekoliko zakonodavnih referendumskih inicijativa, to je druga stvar. Referendum da se nešto napiše u zakonu nije dobra ideja. Ako referendumom mijenjate zakon, zavezali ste ruke svakom sljedećem Saboru da u tom zakonu išta mijenja, možda ste se upleli u diobu vlasti… Moj savjet je ne upuštati se u zakonodavne referendume.”

“Nisam ljubitelj referenduma. Oni koji žele dobro demokraciji, trebaju izbjegavati referendume, ali vlast sama dovodi do toga” , dodao je.

Što se tiče covid potvrda, predsjednik nije tražio potvrde od novinara i snimatelja koji su na Pantovčaku pratili posjet francuskog predsjdnika Emmanuela Macrona.

Nakon što je uvedena obveza covid-potvrda u javnim, državnim i lokalnim institucijama, rekao kako on to ne namjerava provoditi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram