Palić odgovorio Milanoviću: Za njega sam malo krupnija zvjerka

Vijesti 06. pro 202112:34 > 14:264 komentara

U N1 Studiju uživo o obveznom cijepljenju, predsjedniku Zoranu Milanoviću i ostalim aktualnim temama s Markom Perožićem je razgovarao profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Osijeku Mato Palić.

Govoreći o referendumu koji Most želi, Palić je na početku razjasnio kako epidemiju proglašava ministar zdravstva, a pandemiju WHO. Dodaje da čak i u slučaju da referendumsko pitanje prođe, to ne znači da će se odluke u Saboru početi donositi dvotrećinskom većinom, što Most traži.

“Proglašenje je ustavni uvjet, i po Ustavu i po međunarodnom Paktu”, kaže Palić.

vezane vijesti

“Sam prolazak tog pitanja ne znači da će odluke donositi 2/3 većinom jer nova odredba Članka 17 ne znači to”, kaže.

“Nisam siguran da su ljudi svjesni kakav će biti efekt te odluke i ako do nje dođe”, kaže Palić.

“Referendumskim pitanjem se ne može odlučivati o djelokrugu državnih tijela”, kaže dodajući da je to razlog zbog kojeg bi Ustavni sud mogao odlučiti da drugo pitanje nije u skladu s Ustavom.

Na pitanje odakle Stožeru legitimitet i legalitet, Palić kaže kako on proizlazi iz odluka i zakona donesenih u Saboru, kao i iz Ustava.

“U Ustavu ne piše da postoji Stožer, ali pravni temelj za djelovanje Stožera su odredbe Zakona o sustavu Civilne zaštite koji je u Saboru donesen više nego 2/3 većinom svih zastupnika i nekoliko odredbi Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti”, govori.

Komentirao je i Milanovićevu izjavu u kojoj je prošloga tjedna, među ostalim, komentirao i Palića.

“Da mi netko tko je drugorazredni student i tko je preko veze došao na katedru, da mi objašnjava što piše u Ustavu… Ja sam prije 10 godina črčkao po tom Ustavu, a ne Mato Palić. Taj veze nema i nemoralan je. Dečko, izađi na izbore pa da te vidimo”, rekao je Milanović.

Sukob s predsjednikom Milanovićem

“Ja bih volio da se on prisjeti svog inauguralnog govora koji nije bio tako davno i svega što je tada govrio o onima koji imaju drugačije mišljenje. Jesam li ja ili nisam ustavno-pravni stručnjak, da mi to govori netko tko je postigao više od mene u akademskom mslisu… To da sam ja akademski treća liga, za njega sam krupnija zvjerka nego on sa svojim magisterijem. On je imao pravnih tumačenja koja su doživjela fijasko na Ustavnom sudu. U ovoj situaciji je podržao prvo pitanje. Nadam se da će mu se treći put dogoditi dobra situacija. Što se tiče ovog za drugrazdrednog studenta, Mato Palić je diplomirao prvi u generaciji i završio fakultet vrlo dobrim uspjehom. Ja se nikad nisam javio na poziv koji je bio vezan za popunjavanje mjesta u Ustavnom sudu. Otkud mu ideje da se želim parkirati negdje – ne znam. Neću dalje govoriti. Ružno je na ovakav način iskorištavati položaj PRH i iznositi uvredljive tvrdnje o drugim ljudima samo zato što pravnički drugačije razmišljau”, kaže Palić o prozivkama na njegov račun koje su stigle s Pantovčaka.

vezane vijesti

O poruci predsjednika da se kandidira na izborima u Osijeku kaže: “Ne znam što bih trebao reći na to. Da imam ambicije, kandidirao bih se. Kopka li ga osječki grandonačelnik, to morate njega pitati. Hoću li se ili neću kandidirati, to je moja stvar, a njega sigurno neću pitati o tome.”

Na pitanje o covid-potvrdama kaže: “Sve što je objavljeno u Narodnim novinama, to se mora poštivati. Imena i funkcije nisu bitne. Ono što je loše, u smislu poruke javnosti je da osobe na nekim dužnostima šalju poruku kako nešto neće poštivati ili će postupati kako oni misle da trebaju. To je katastrofalna poruka za građane, propisi moraju jednako vrijediti za sve.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar