Palić: Ustavni sud nikad nije rekao da se uopće ne može zabraniti rad nedjeljom

Vijesti 08. svi 202110:36 > 12:31
Izvor: Patrik Macek/PIXSELL, Ilustracija

Ustavni stručnjak Mato Palić bio je gost Novog dana u subotu.

U Hrvatskoj se godinama raspravlja o reguliranju rada nedjeljom. Dosad nije uspjelo. Koje su prepreke u Ustavu da se ozakoni neradna nedjelja?

Uvijek kad se radi o ograničavanju prava i sloboda, konkretno rada nedjeljom, radi se o ograničavanju poduzetničkih prava i sloboda. Mora postojati legitiman cilj, opravdan razlog, zabrana mora biti opravdana kroz zakon i ono što je ključno je poštivanje načela razmjernoati. Znači da se zabranom kao načinom ograničavanja poduzetničkih prava i sloboda mora učiniti da se cilj, legitimini cilj, može postići samo na takav način i da ne postoji blaža mjera u kojoj se u manjem stupnju ograničavaju poduzetničke slobode i prava. Ne možemo ništa reći dok ne vidimo prijedlog. Dvije trećine nedjelja se ne bi moglo radili s time se predviđaju izuzetci”, govori Palić.

“I odlukama Stožera je prošle godine bio zabranjen rad nedjeljom. Proučavajući račune su zaključili da se to prelijeva na subotu i ponedjeljak i time će oni braniti svoj stav da trgovci temeljem ovog zakonskog rješenja neće trpiti značajniju štetu”, govori .

“Bitno je da su dobro proučili praksu Ustavnog suda. Ustavni sud je dosad tri puta ukidao zabranu nedjeljom. Ni u jednoj odluci nije rekao da se uopće ne može zabraniti rad nedjeljom. SAd jesamo pitanje jesu li vladini pravnici dobro proučili tu praksu Ustavnog suda”, kaže.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar