Papa imenovao nasljednika Josipa Bozanića

Vijesti 14. velj 202310:27 0 komentara
Tiziana FABI / AFP, Ilustracija

Papa Franjo imenovao je nadbiskupom koadjutorom Zagrebačke nadbiskupije monsinjora Dražena Kutlešu, dosadašnjeg splitsko-makarskog nadbiskupa, doznajemo iz krugova bliskih Kaptolu.

Drugim riječima, Kutleša će na mjestu zagrebačkog nadbiskupa zamijeniti kardinala Josipa Bozanića.

Mons. Dražen Kutleša rođen je u Tomislavgradu 25. rujna 1968. Poslije osnovne škole, koju je pohađao u Prisoju, boravi u sjemeništu i završava Klasičnu gimnaziju Ruđer Bošković u Dubrovniku 1987.

Godine 1993. završava filozofsko-teološki studij na Vrhbosanskoj visokoj teološkoj školi u Sarajevu. Zaređen je za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije u Prisoju 29. lipnja 1993. Godine 1995. odlazi na poslijediplomski studij kanonskoga prava na Papinskom sveučilištu Urbaniana u Rimu, gdje magistrira 1997. i doktorira 2001.

Kutleša je službu porečko-pulskog biskupa obnašao od 2012. do 2020. godine. Za nadbiskupa Splitsko-makarske nadbiskupije imenovan je 11. srpnja 2020. godine. Hrvatski biskupi na jesenskom zasjedanju izabrali su ga za predsjednika HBK-a.

Osim toga, doznajemo da je monsinjor Želimir Puljić, zadarski nadbiskup u miru, imenovan apostolskim upraviteljem Splitsko-makarske nadbiskupije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!