Pavić Šimetin: Budućnost ovog cjepiva je da se cijepe školska djeca

Vijesti 20. svi 202112:311 komentar
N1

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a, Ivana Pavić Šimetin, za N1 je komentirala dinamiku cijepljenja.

Cilj o procjepljivanju 55 posto stanovištva do ljeta i dalje je dostižan, rekla je Pavić Šimetin, dodavši da danas imamo 33 posto ljudi koji su cijepljeni najmanje jednom dozom cjepiva, odnosno da je cijepljena svaka treća odrasla osoba u Hrvatskoj.

VEZANE VIJESTI

Jako dobra vijest je da je interes za cijepljenje veliki, rekla je Pavić Šimetin.

Komentirala je i prijedlog da se počne s cijepljenjem djece od 12 do 16 godina starosti. “Pfizerovo cjepivo registrirano je na način da je i za osobe u dobi od 16 do 18 godina, sva ostala su registrirana od 18. godine. U trenutku kad smo počeli cijepiti drugu fazu, kad nije bilo više isključivo za zdravstvene djelatnike i djelatnike u domovima za starije i njihove korisnike, odnosno kad su se počele cijepiti starije i osobe s kroničnim bolestima, istovremeno je išta uputa HZJZ-a da u te osobe spadaju i osobe stare 16 i 17 godina koje zbog kroničnih bolesti imaju povećan rizik od obolijevanja od bolesti covid-19 i da svima treba ponuditi cjepivo. To se odnosi i na našu djecu koja su smještena u određenim ustanovama ili su na nastavi od kuće, jer im je zdravstveno stanje narušeno da ne mogu sudjelovati u nastavi uživo”, rekla je Pavić Šimetin.

“Budućnost ovog cjepiva je da se cijepe školska djeca, ne samo zbog boljeg imunološkog odgovora, nego zato što ih je lako dohvatiti cijepljenjem, jer školska medicina ode u školu i cijepi cijeli razred. To je zasad budućnost, nije to sad ovih tjedana ili mjeseci, to je za više mjeseci ili godina ispred nas, ako se kod covida bude radilo o kontinuiranom cijepljenju”, rekla je Pavić Šimetin.

Kad je u pitanju prelazak granice, u Hrvatskoj je na snazi uputa koma omogućava prelazak granice dva tjedna nakon primanja druge doze cjepiva ili dva tjedna nakon primanja prve doze, ako se radi o cjepivu Johnson&Johnson.

“Zelena digitalna propusnica je još uvijek u razgovorima, detalji se još bruse i dovode prema završnoj verziji, teško je reći kako će završna verzija dokumenta izgledati”, kazala je Pavić Šimetin.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar