Pavić Šimetin: Imamo veći udio novooboljelih u školskoj dobi

Vijesti 01. lis 202119:241 komentar
Ivana Pavić Šimetin
Izvor: Marin Tironi/PIXSELL

Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, govorila je o uputi za testiranje djece prije njihova povratka u školsku klupu ili vrtić. Pavić Šimetin objasnila je kod kojih točno simptoma dijete treba na testiranje prije povratka u školu.

“To su simptomi respiratornog trakta, kašljanje, kihanje, curenje nosa, posebno važno ako je povezano s povišenom tjelesnom temperaturom i tu treba znati da kod covida može biti, pogotovo kod djece, blago povišena tjelesna temperatura, a ne visoka temperatura. Ako je više tih simptoma zajedno kombiniranih onda bi se trebalo javiti liječniku”, kazala je Pavić Šimetin.

“Treba obratiti više pažnje na školarce”

Objasnila je i kako da roditelji prepoznaju simptome i donesu odluku da djecu treba testirati.

VEZANA VIJEST

“Kao novitet imamo da se može javiti i gripa. Ona može imati takve simptome tako da zapravo morat će na neki način i roditelji sami procijeniti, ali u dogovoru s liječnikom odlučiti. Ono što je specifična situacija u odnosu na inače tijekom pandemije je da imamo nešto veći udio novooboljelih u školskoj dobi, tako da treba na školarce obratiti pozornost više nego prije početka ove školske godine, čak i tijekom cijele prošle školske godine. Potreban je veći oprez, treba mjeriti temperaturu jer dijete može imati blago povišenu temperaturu da se to na njemu ne vidi i da ono to ne osjeti. Ta povišena temperatura zajedno s respiratornim simptomima je nešto što je sumnja na covid”, kazala je za RTL.

Na pitanje što ako roditelj procijeni da se radi o prehladi i ne testira dijete te može li ravnatelj u tom slučaju odbiti primiti dijete u školu, Pavić Šimetin kazala je da se takve situacije trebaju rješavati u dogovoru roditelja i škole.

“Simptomi ove bolesti su izričito različiti”

“Znači najprije treba biti siguran roditelj da dijete nema povišenu temperaturu i nju treba izmjeriti više puta, pogotovo prije kretanja u školu. U uputama je napisano cijelo vrijeme da u slučaju respiratornih bolesti se ne dolazi u školu”, kazala je.

VEZANA VIJEST

Kazala je i da je situacija zahtjevna te da svatko može biti zbunjen i u situaciji da mu je teško odlučiti što činiti.

“Imamo liječnike s kojima se treba konzultirati i vidjeti je li situacija teža ili lakša te zajednički donijeti dogovor. Svaka osoba je različita. Simptomi ove bolesti su izričito različiti, neki naši građani nažalost preminu od te bolesti, neki nemaju znakove bolesti, a pogotovo su kod djece češći slučajevi bez znakova bolesti ili s blagim znakovima bolesti. Netko tko ima znakove bolesti i pozitivan je širi virus više od onih koji nema nikakve znakove bolesti, a pozitivan je. Taj dio gdje se pažnja posvećuje onima koji imaju znakove bolesti, razmatra o tome može li se raditi o Covidu, to treba ozbiljno uzeti u obzir”, kazala je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar