Pavić Šimetin: U Hrvatskoj milijun ljudi nije primilo niti jednu dozu cjepiva

Vijesti 06. tra 202208:01 0 komentara
John MACDOUGALL / AFP / Ilustracija

Uoči Svjetskog dana zdravlja 7. travnja, Hrvatski zavod za javno zdravstvo pokreće novu medijsku kampanju za cijepljenje protiv covida, ali i HPV-a za mlađe od 25 godina. U Hrvatskoj je cijepljeno preko 70% odrasle populacije, kada se gleda novi popis stanovništva.

“To je nešto s čime smo i zadovoljni, ali kada se usporedimo sa zemljama zapadne Europe, gdje je obim cijepljenih veći od 90%, onda to nije zadovoljavajuće i trebamo intenzivno raditi na tome da se građani cijepe. Kada gledamo podatke imamo oko milijun građana koji nisu primili niti jednu dozu cjepiva, svega 900 tisuća građana primilo je treću dozu cjepiva, rekla je gostujući u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”, zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin.

VEZANE VIJESTI

“Puno građana nije se cijepilo, ali sada se jako dobro zna da je treća doza ključna u zaštiti od teških oblika bolesti i smrti”, dodaje.

Nova kampanja za cijepljenje protiv covida opet se najviše obraća onima koji uopće se nisu cijepili. “U apsolutno najvećem broju slučajeva cijepljenje prvom dozom prođe bez problema, a onda se ti ljudi, kada pređu tu prvu prepreku, uglavnom cijepe i drugim dozama”, ističe Pavić Šimetin dodajući da čak u populaciji starijoj od 85 godina, imamo oko 36 tisuća građana koji nisu primili niti jednu dozu cjepiva, a radi se o najrizičnijoj kategoriji.

“Krajnji je trenutak za primiti treću dozu”

“Pozivam sve građane koji su primili drugu dozu, a prošlo je od toga tri ili šest mjeseci, da dođu na treću dozu, krajnji je trenutak za to”, rekla je.

Pavić Šimetin ističe da je u Hrvatskoj u ovom trenutku praktično u potpunosti prisutna omikron varijanta koronavirusa.

“Omikron varijanta ima tri podvarijante koje su kod nas prisutne. BA.2 varijanta omikrona prisutna je u otprilike 59% uzoraka. Ona počinje prevladavati. Uz tu BA.2 varijantu vezuje se veliki porast oboljelih na zapadu Europe, takozvani šesti val. Kod nas je prosječno oko 300 novooboljelih na milijuna stanovnika, a u recimo Njemačkoj je to i do deset puta više”, rekla je za HRT.

Osvrnula se i na cijepljenje protiv HPV-a.

“Na nacionalnoj razini imamo besplatno cijepljenje od školske godine 2015./2016. Pozivaju se na cijepljenje učenici osmih razreda osnovne škola, i djevojčice i dječaci. Pozivamo i sve one koji su u dobi do 25 godina, a koji se nisu ranije cijepili. Treba dodati, a što smo naučili i kod korone, da nema specifičnog lijeka za HPV. Rak vrata maternice mogu dobiti naravno samo žene, ali i muškarci mogu dobiti, primjerice, rak penisa ili rak rektuma, uzrokovano HPV-om”, rekla je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!