Peđa Grbin: Ako uprava INA-e i bude smijenjena, dobit će velike otpremnine

Vijesti 02. ruj 202209:59 1 komentar
N1

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao pljačku stoljeća, u kojoj je INA oštećena za milijardu kuna.

Kako navodi, postoji direktna odgovornost “kada si nešto maznuo”, ali postoji i druga vrsta odgovornosti.

“S jedne strane si dopustio tim ljudima da se razmašu, a s druge strane nisi osigurao sustav kontrole koji je takvu pljačku trebao spriječiti. Ovdje je realnost da je član HDZ-a u INA-i organizirao pljačku koji je provodio preko trgovačkog društva u Vinkovcima, koje je vodila HDZ-ovka, a sve se izvlačilo preko firme u suvlasništvu premijerovog prijatelja. Iz jedne od najvećih firmi u Hrvatskoj nestala je milijarda kuna”, rekao je.

VEZANE VIJESTI

Pokretanje postupka za smjenu uprave, kaže Grbin, je “minimum minimuma”.

“Ako uprava i bude smijenjena, ti će ljudi dobiti otpremninu od nekoliko milijuna kuna”, rekao je.

“Što je predsjednik NO-a radio 5 godina?”

Kaže da “ovisimo o dobroj volji Mađara”.

“Ako se ovo ne odradi pametnije od jedne press konferencije, svest će e na popapala maca. Predsjednik NO je dobio milijun i pol kuna da bi nakon pet godina imao obraza reći da nije znao kako se upravlja INA-om. Što si radio pet godina?”, pita Grbin.

Podsjeća i da je zatražena izvanredna sjednica Sabora, ali predsjednik Sabora Gordan Jandroković je odbio.

“Predsjednik Republike je izvan ove priče. Činjenica da predsjednik Sabora ne želi sazvati sjednicu pokazuje koliko Vlast želi prikriti ovu temu, ali u tome neće uspjeti”, rekao je.

Kaže da će oporba tražiti da se dostavi čitav niz podataka.

“Na primjer, kako se raspolaže hrvatskim izvorima nafte i plina u ovim trenucima. Je li Hrvatska razmišljala o tome da se preuzme njihovo upravljanje? Neki će reći da se to ne može, ali nama prijeti da ove zime plina doslovno ne bude. Belgija je primjerice, pokrenula postupak pred EU gdje se traži da se objasni zašto je cijena električne energije toliko visoka”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare