Peđa Grbin gost je Točke na tjedan

Vijesti 19. stu 202214:06 0 komentara
N1

Vladin prijedlog Zakona o porezu na ekstraprofit žestoko je dočekan u poslovnim krugovima, ali i u redovima oporbe koja se protivi lineralnom oporezivanju.

Iako bi se očekivalo da će lijeva stranka poput SDP-a podržati ideju da se uzme bogatima a da siromašnima, SDP ima krajnju zadršku prema vladinoj ideji da se s dodatnih 33 posto oporezuje one koji su u ovoj godini zaradili više od prosjeka u četiri prethodne godine.

Što su glavne zamjerke SDP-a na taj zakon, a što glavna tema te oporbene stranke na kojoj se misle u idućoj godini “tući” s HDZ-om? Hoće li pregovori s MOŽEMO! o funkcioniranju zajedničke vlasti u Zagrebu prerasti u začetak koalicije na nacionalnoj razini? Zalaže li se SDP za proglašavanje ništetnim ugovora s MOL-om o upravljanju Inom?

Na ta i druga pitanja u Intervjuu tjedna Točke na tjedan odgovara predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Porez na ekstra profit tema je i u TNT Dvoboju u kojem će svoje stavove o vladinom prijedlogu iznjeti oporbeni gospodarski stratezi – SDP-ov Josip Tica i Mostov Zvonimir Troskot.

Hoće li novac prikupljen tim porezom na kraju doista, kako obećava premijer, završiti u rukama najsiromašnijih i socijalno najugroženijih? Donošenje zakona kojima se obećavalo olakšati poziciju osoba s invaliditetom – onog o inkluzivnom dodatku i o osobnim asistentima – odgađaju se za iduću godinu. Roditelji njegovatelji djece s teškoćama u razvoju upozoravaju na manjkavosti zakonskog prijedloga o roditeljskim naknadama koji je u javno savjetovanje pušten na blagdan, 18.studenog – tek nakon oporbenih kritika o prekršenom premijerovom obećanju. Gošća TNT-a je Suzana Rešetar, predsjednica Udruge Sjena koja okuplja roditelje njegovatelje.

Gotovo 40 tisuća ljudi u Hrvatskoj boluje od poremećaja hranjenja.

Iskrivljena slika o sebi, manjak samopoštovanja i poremećen odnos prema hrani glavne su karakteristike ovog psihološkog poremećaja i vrlo ozbiljnog javnozdravstvenog problema. Djeca i mladi posebno su osjetljiva skupina u kojoj je sve više onih koji se bore s nekim od oblika poremećaja hranjenja.

Dnevna bolnica za poremećaje hranjenja koja djeluje pri Klinici za psihijatriju Sveti Ivan u Zagrebu, zajedno s Etnografskim muzejom stoga pokreće program prevencije i javnozdravstvenu kampanju pod nazivom “Remek tijelo”.

Za Točku na tjedan govori Maja Žanko, nutricionistica Klinike Sveti Ivan i psihoterapeutkinja.

Povodom otvaranja Svjetskog prvenstva u nogometu u Kataru izglede hrvatske reprezentacije komentirat će jedina hrvatska doktorica nogometa – Petra Mandić.

Povodom 30-e godišnjice uspostave diplomatskih odnosa Republike Hrvatske i Republike Italije za TNT je intervju Nini Kljenak dao veleposlanik Republike Italije u Hrvatskoj Pierfrancesco Sacco.

Jedan od najmlađih zastupnika u Europskom parlamentu Niklas Nienass (Zeleni/EFA) za Točku na tjedan govori o posebno važnoj temi: inicijativi velikih europskih gradova (među kojima je i Zagreb) da se financiranje važnih potreba građana – od prevoza, preko upravljanja otpadom, do ekoloških projekata – u značajno većoj mjeri decentralizira i od strane EU potiče na razini samih gradova, a ne nacionalnih država.

Aktualne političke događaje koje su obilježili tjedan analiziraju i komentiraju Iva Boban Valečić (Večernji list) i Marko Repecki (Telegram).

Točka na tjedan s Natašom Božić, nedjeljom od 9 do 12 samo na N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!