Peović poručila: Hrvatski radnici rade duže od radnika u europskim zemljama

Vijesti 21. lis 202217:27 0 komentara

Saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović govorila je u Newsroomu o izmjenama Zakona o radu i prosvjedu na Markovom trgu koji organizira inicijativa Za radnički zakon o radu.

“HDZ ima većinu i naše glasanje neće puno pomoći radnicima u ovom trenutku. Vrlo je čest slučaj da oporba bude suzdržana u prvom slušanju. Kao inicijativa smo dali cijeli novi Zakon o radu, više od 55 amandmana koje je Vlada odbacila”, govori Peović.

vezana vijest

Međutim, uspjeli su, dodaje, postići neke promjene. To su mišji koraci, kako kaže, ali uspjeli su postići da se otpremnina daje radncima u slučaju da ih poslodavac prebaci na drugo radno mjesto i radnik ne prođe probni rok, da radnicima za rad od kuće nakon deset dana poslodavci počinju isplaćivati troškove rada te su uspjeli da rigidna odrednica po kojoj će radnici dobivati 30 posto manje plaće, ne bude viša od tog postotka.

“Dobro je da ćemo imati kolektivne ugovore, ali moraju se dogovarati bolja prava. To je zapravo ucjena sindikatima da potpisuju loše kolektivne ugovore”, tvrdi Peović.

Poručuje kako će danas prosvjedovati tiše, a kad bude drugo čitanje onda će glasnije.

“Nećemo prestati s prosvjedima i kada zakon bude donesen. Taj prosvjed mora biti konstantan. Moramo izlaziti na ulice i pritisnuti Vladu. Pritiscima, osnivanjem inicijativa i traženjem promjena možemo nešto napraviti. Dosad HDZ nije imao jak pritisak, bio je pušten na volju da radi što želi”, rekla je.

Tvrdi da su izmjene Zakona o radu loše i da će HDZ nastaviti mijenjati zakon na gore.

“HDZ nas pokušava tretirati da radimo više. Radimo deset sati više od radnika u europskim zemljama. Naši radnici su jednako produktivni kao i radnici u Njemačkoj. Nemamo više tu proizvodnu bazu i bez jake industrije ne možemo biti konkurentni”, smatra Peović.

Komentirala je i zabranu rada nedjeljom rekavši kako je otužno da se ta tema svodi na svjetonazorsku i da to pitanje treba postaviti kao radničko.

“Nema potrebe da svi trgovinski lanci budu otvoreni dva dana vikendom. Problem je što radnike uopće ne plaćamo dovoljno za redovan rad, a onda ih ne plaćamo ni prekovremeno”, navodi i dodaje da prekovremeni rad neće biti riješen ovim zakonom.

Kaže da se neće riješiti ni ugovori na određeno, odnosno da će se to i dalje kršiti te da će opet nabujati agencijski rad.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!