Petek: Razmišljam o kandidaturi za predsjednika zagrebačkog SDP-a

Vijesti 09. stu 202213:05 0 komentara
N1

Gradski vijećnik SDP-a Renato Petek gostovao je u N1 Studiju uživo u kojem je komentirao razdvajanje otpada te situaciju unutar stranke.

“SDP je jučer donio odluku da se kreće s novim pregovaračkim timom zbog sporazuma koji je prije dva mjeseca prekinut s Možemo. Treba se pronaći način i modalitet suradnje u Zagrebu u koaliciji stranaka oko platforme Možemo. Zanimljivo je da su mediji izvijestili o toj odluci prije stranke. Sad neki članovi stranke to mogu saznati tijekom jutarnje kave. To je svakako loša poruka stranke”, rekao je.

Petek je rekao da ponavlja da se nije učlanio u Možemo nego u SDP.

“Ponekad se SDP ponašao kao da smo sljubljena stranka s gradonačelnikom i kao da nemamo vlastiti indentitet”, rekao je te dodao: “Inzistiram na tome da SDP ima jasno iskazane ciljeve i projekte i da moramo pronaći identitet i prepoznatljivost u javnosti baš zbog ponekh razlika od drugih stranaka. U tome je mogućnost našeg daljnjeg razvoja i rasta”.

Kad sam im se pridruživao, kaže, tražio sam prostor za rad i napredak, a sad brojne teme izlaze u medijma kao kritike, a manje kao afirmativne.

“Bojim se da to ne završi s pitanjem ‘Kaj bi ti štel biti kod Tomislava Tomaševića‘, rekao je te dodao: “Što se tiče gradskog SDP-a vidjeli su se razni pomaci u radu kluba. Malo je toga realizirano pa se osjetila frustracija zašto se doživljava SDP kao nužno zlo”.

VEZANA VIJEST

Navodi kako SDP treba pronaći model kako podržati gradonačelnika, ali opet kako zadržati svoj identitet i imati prostor u medijima i djelovanju na terenu. Razmišljam o kandidaturi za prvog čovjeka gradskog SDP-a”, rekao je Petek.

Navodi kako izgleda da vrh stranke ide prema tome da se izglasa proračun tako da gradonačenik dođe u lagodnu poziciju u ovih godinu dana jer je inzistirao da SDP bude jedan poslušan i miran partner, i da to bude pokazna vježba za državnu razinu.

“Novom će predsjedniku vjerojatno biti vezane ruke, u takvoj je situaciji bio i Viktor Gotovac. Izbori bi sad već trebali biti raspisani za predsjednika i ostala tijela, ali prvo se mora zadovoljiti interes Tomislava Tomaševića, a onda će se gledati interes SDP-a i to me čini nezadovoljnim. Bitno je da SDP u sljedećem periodu pronađe konkretne ciljeve, ne zbog Tomislava Tomaševića nego zbog prethodnog razdoblja. U u ovom trenu nisu predložena takva rješenja”, rekao je.

Navodi kako sam početak odvajanja otpada nije značio da će sve početi funkcionirati.

“Ja se zalažem za to da se promijeni ta odluka. Želim da Zagreb o svom trošku izgradi svu infrastrukturu, nadzemne, podzemne spremnike. Mislim da grad treba osigurati novac, a ne da građani iz pričuve moraju izdvajati novac za to”, rekao je te dodao: “Nemamo informaciju gdje je nestao miješani otpad”.

Smatra da je jedna logika da se on više razdvaja, a drugi je problem taj koji je već dugo godina prisutan, a to je odvoz otpada pravnih sooba.

“Oni dobiju posebne kante i oni ne koriste plave vrećice. Tu bi trebalo pronaći drugačiji model. S odvozom plavih vrećica dodatno se naplaćuje usluga samo prema građanima. Treba vidjeti i koliko je miješanog otpada u biootpadu i plastici”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!