“Osiguranje slobodne nedjelje za zaposlene u trgovini je civilizacijski doseg”

N1

Saborska zastupnica Marijana Petir, predsjednica Odbora za poljoprivredu u Newsroomu komentirala je prijedlog Zakona o neradnoj nedjelji. Dosad je Petir dva puta inicirala izmjene Zakona o trgovini, koje su bile usvojene u Hrvatskom saboru, no Ustavni je sud oba puta odredbe toga zakona stavio izvan snage zbog prigovora trgovačkih lanaca.

Važno je da nedjelja bude neradna kako bi bila slobodna, kako bi se očuvalo ljudsko dostojanstvo i kako bi se zajednica, obiteljska ili društvena, mogla izgraditi te na taj način pridonijeti razvoju hrvatskog društva, istaknuto je u utorak na okruglom stolu u Hrvatskom saboru.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović predstavio je prijedlog izmjena Zakona o trgovini, kojima se predlaže da poslodavci mogu birati 16 nedjelja koje će biti radne, dok će ostale nedjelje biti neradne.

“Pitanje osiguranja slobodne nedjelje za zaposlene u trgovini je civilizacijski doseg koji čini pozitivni korak prema pronalaženju trajnog rješenja u regulaciji radnog vremena u djelatnosti trgovine, kako bi se pronašao potreban balans za funkcioniranje zaposlenika i poslodavaca”, rekao je Filipović.

Također, izmjenama zakona, koje su u saborskoj proceduri, uređuje se temeljno pravo na tjedni odmor i pitanje ravnoteže privatnog i poslovnog života, što se upravo kroz ispitivanje javnog mijenja pokazalo važnim za hrvatske građane.

Marijana Petir kaže kako je Zakon sutra, u četvrtak, na čitanju pred zastupnicima. “Ja se nadam da će ova rješenja do kojih smo došli u jednom dijalogu koji je trajao jako dugo, biti održiva rješenja koja neće više zapitanjati za oko nikome tko bi eventualno mogao posezati za nekim tužbama oprema Ustavom sudu”, kaže Petir.

“Svi imaju jednak tretman u kojem će se 16 nedjelja moći raditi”

Dodaje da je u prethodnim zakonima, kaže vjerojatno u dobroj namjeri, dolazilo do nekih prijedloga i amandmana i dodatnih iznimaka kao što su primjerice u prethodnim zakonima bila mogućnnost da male obiteljske trgovine rade, a na što su se naravno žalili veliki trgovački lanci koji su smatrali da su stavljeni u nepovoljan položaj. Podsjeća i na nekadašnji zakon u kojem su bile propisane kvadrature koje trgovine mogu raditi koje ne na koji su se neki ponovno žalili da su stavljeni u neravnopravan položaj.

“U tom smislu smo mi rekli da svi imaju jednak tretman u kojem će se 16 nedjelja moći raditi u odnosu na trenutne 53, a sami poslodavci će moći odabrati koje su to nedjelje vodeći se činjenicom da smo mi turistička zemlja i da je u predblagdansko vrijeme pojačana kupovina i potrošnja. Tako da će ovisno u kojem se dijelu Hrvatske poslodavac nalazi vjerojatno i tako prilagoditi radne nedjelje”, rekla je Petir.

Na komentar da bi ovakav prijedlog zakona u biti mogao uništiti male obiteljske trgovine koje, za razliku od velikih lanaca, žive isključivo od trgovine, Petir kaže da mali trgovci propadaju jer ih nemilice uništavaju veliki trgovački lanci.

“Nitko od njih u stvari ne bi želio raditi, već zbog toga što veliki rade, mali da bi uhvatili korak s vremenom, kako bi svojim kupcima bili aktualni i na raspolaganju oni se bore i rade, ali nemaju dovoljno radne snage”, smatra Petir.

Rekla je i da nedostaje radne snage i da je poručila u tom smislu poslodavcima kako je ovo trenutak koji njima odgovara da je šteta da je ne koriste. Podsjetila je na primjer trgovačkog lanca KTC-a koji je prije tri godine uveo neradnu nedjelju te tako zadržali radnike pa čak im uspjeli povećati i plaće.

Komentirala je i to da su poslodavci ukopani u iste pozicije kao i prije 20 godina iako se mnogo toga opromjenilo od toga da nemamo više radne snage te da moramo poštovati direktivu EU o usklađenju privatnog i poslovnog života i druge stvari kojih onda nije ni bilo.

“Mislim da nije dobro se zadržati na tim argumentima koji su nekad mogli igrati, ali oni danas ne stoje”, smatra Petir.

Također smatra da je ovo prilika da se donese zakon koji je rezultat kompromisa.

“Naravno da bi sindikati, a i ja osobno, da nijedna nedjelja nije radna, da nedjeljom ne radi nitko osim hitnih službi i na tom sam pitanju spremna i dalje raditi”, rekla je Petir.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.