Petric o maloljetnom hakeru: Suludo je kazneno goniti dijete

Vijesti 15. velj 202209:48 > 10:46 5 komentara
Pexels / Ilustracija

Telekom A1 prošlog tjedan bio je meta hakerskog napada. Haker je došao do podataka oko sto tisuća korisnika, a A1 je podnio kaznenu prijavu. Policija je jučer objavila kako je pronašla hakera, ali njegov identitet nije otkriven jer je riječ o - maloljetniku.

Dragan Petric, urednik TechRadara, kaže za N1 kako nije iznenđen što je u pitanju maloljetna osoba.

“Podaci koji su downloadani sa servera A1 nisu neki do kojih se nije moglo doći i na drugi način. Ne bih tu osobu ni nazvao hakerom, njegova je namjera bila nestašluk. Usporedio bih to s krađom žvaka u trgovini. Daleko od toga da bi ga trebalo kazneno goniti. Moja je preporuka da A1 povuče prijavu, ali i da AZOP povuče prijavu protiv A1”, kaže Petric.

vezane vijesti

“Percepcija je da je A1 pretrpio neku štetu, ali to su podaci do kojih bi bilo tko mogao doći da se potrudi. A1 ne bi trebao trpiti nikakve sankcije, a dijete koje je to napravilo treba upozoriti da to ne smije raditi, ali pretresati njegov stan, računala i kazneno ga goniti je suludo”, zaključuje Petric.

Podsjetimo, prošle srijede je objavljeno da se dogodio upad u sustav A1 telekoma i da je nepoznati napadač uzeo podatke oko sto tisuća korisnika. Iz A1 su brzo poručili da s podacima koje je uzeo, napadač ne može napraviti mnogo.

Policija je jučer objavila da je otkrila identitet napadača te da je obavljen pretres njegovog doma, računala i ostalih uređaja koje koristi. Identitet hakera nije objavljen jer je riječ o maloljetnoj osobi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare