Petrov: HDZ je učinio sve da se izgubi arbitraža s MOL-om

Vijesti 08. srp 202211:16 > 13:06 1 komentar
N1/ILUSTRACIJA

Predsjednik Mosta Božo Petrov dao je izjavu za N1 studio uživo i komentirao aktualnosti na hrvatskoj političkoj sceni.

Komentirao je glasanje o povjerenju ministru zdravstva Viliju Berošu u Saboru.

“Očekujem da će većina, odnosno dizači ruku bez stava i mišljenja, slušati onako kako kaže Andrej Plenković. Oni su svoj stav odavno obrisali, oni moraju dići ruku da bi ostali uhljebljeni. Oni bi najradije da nas i nema u Saboru, nego da se apsolutno šuti”, rekao je Petrov.

VEZANE VIJESTI

Osvrnuo se na gubitak Hrvatske u arbitraži s mađarskim MOL-om u Washingtonu.

“Vlada je mogla napraviti drugačije. Mi smo vladi u trenutku kada se iznosila ideja o kupovini INA-e dali i model kojim bi se to odradilo. Njima to tada nije bilo u interesu Čekali su da se izgube sve arbitraže. Učinili su sve da Hrvatska izgubi sporove i da INA postane bezvrijedna, kako bi se moglo reći da je INA bezvrijedna i da ju nema smisla kupovati. Sada i nema, nakon što su ju Mađari uništili.

Kaže da je HDZ učinio sve da se izgubi arbitraža.

“Hoćemo li govoriti da Ivo Sanader nije primao mito i da su Mađari bili pošteni? Ovo je presuda za plinski biznis, to je druga arbitraža. Mislite li da bi Mađari pristali na nekakvu nagodbu u kojoj će dobiti 18 posto od onoga što su tražili? Mislim da smo i dobro prošli s obzirom na to koliko su Hrvati htjeli da se izgubi ta arbitraža”, rekao je Petrov.

Kako kaže, presudu Vrhovnog suda o krivici bivšeg premijera Ive Sanadera za primanje mita Vlada nije dostavila Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova.

“Pa nije ni čudo da smo izgubili arbitražu. Već godinama svjedočimo raspadu INA-e i prirodnih resursa. Dok je Andrej Plenković govorio kako ćemo ju vratiti, svojim ministrima je davao mogućnost da se INA rastoči. Mislite li da bilo koji ministar može trepnuti bez Plenkovićeve suglasnosti?”, rekao je Petrov.

‘Marić je bio dobar ministar’

Kako navodi, “Vlada je došla do toga da krade željezo na gradilištima”.

“Nitko ih ne kažnjava na izborima. Zašto bi se onda i mijenjali?”, pita se Petrov.

Komentirao je i odlazak ministra financija Zdravka Marića.

“Meni je žao hrvatskih građana, zamislite samo koliki je postotak ljudi na granici siromaštva. Žao mi je da se tim ljudima nije pomoglo”, rekao je Petrov.

Kaže da je Marić bio stručan ministar, ali onaj kojem je Plenković govorio što će raditi.

“Nije mogao raditi onako kako mu je struka nalagala. Ona nalaže da u trenutku kada postoji ovakva kriza i inflacija, da se euro ne uvodi”, rekao je Petrov.

Dao je mišljenje o novom ministru financija Marku Primorcu.

“Ne vjerujem da će se moći nositi s izazovima. Nije upravljao sustavom i ulazi u trenutku kada je najveća kriza. Dok on uhvati korak proći će nekoliko mjeseci i to neće završiti dobro”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare