Picula: Pitanje je hoće li NATO više ići u misije izvan europskog prostora

Vijesti 22. kol 202109:39 0 komentara
N1

Europarlamentarac Tonino Picula komentirao je u Novom danu situaciju u Afganistanu.

Picula smatra su trud i novac “političkog Zapada” koji su bili uloženi u Afganistan bili uzaludni i doživjeli “potpuni debakl”.

“Da nije važna zemlja, ne bi se dogodila intervencija 2001. na čelu s SAD-om koji je ocijeni da je ta zemlja dovoljno važna da investiraju veliki kapital u to da dovedu stanje u toj zemlji u ono što ne smatraju prijetnjom. Radilo se o ozbiljnom projektu koji je trebao odstraniti pretpostavke da ta zemlja opet postane prijetnja. To se nije dogodilo, a posljedice tog neuspjeha još dugo će se osjećati ne samo u blizini Afganistana. Ta neka vrsta udara ozbiljno će potresti i odnose saveznika”, govori Picula.

“U 20 godina se pokušalo napraviti mnogo kako bi Afganistan postao drugačija zemlja. Doista je dosta toga napravljeno, a li sada je ključno pitanje koliko je to naslijeđe održivo nakon što su talibani ponovno preuzeli Afganistan. Mnogi su skeptični jer osjećaju da ono što je trebalo biti trajno popravljeno nije pustilo dublje korijenje. Oni jednostavno nisu uspjeli svoj politički utjecaj proširiti u toj fragmentiranoj državi. Sada zaista sa skepsom možemo govoriti o trajnim promjenama u Afganistanu. Razlozi za ovako brzo povlačenje leže u američkoj unutarnjoj politici. Bidenu također curi vrijeme, on je obećao da je Amerikancima dosta intervencija po svijetu. On nagodinu ima midterm election, birat će se dio Senata i Kongresa u kojima demokrati imaju tanku većinu, i on je vjerojatno pomislio da mu elegantno povlačenje iz rata u Afganistanu učvrstilo poziciju”, govori Picula.

“nema sumnje da je Afganitan kao država mogao naše vojnike opskrbiti saznanjima kako je živjeti i raditi u uvjetima koji se mnogo razlikuju od onih u kojima su odrasli. Sada je pitanje te vrste naslijeđa., u pitanju je kako planirati neke buduće operacije. Pitanje je hoće li biti više NATO-ovih misija izvan europskog prostora. Vidjeli smo da su one izvan europskog prostora uvijek završavale loše”, kaže Picula.

Uskoro video

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!