Piletić: Imamo dovoljno ljudi koji će obavljati posao osobne asistencije

Vijesti 07. lip 202312:32 0 komentara
Luka Stanzl/Pixsell

Ministar rada i socijalne politike Marin Piletić rekao je u srijedu kako na tržištu rada ima dovoljno osoba koje će obavljati posao osobne asistencije nakon donošenja zakona o osobnoj asistenciji koji će višestruko proširiti broj korisnika usluge i povećati broj sati korištenja usluge.

“Naravno da ima. Tu temu smo apsolvirali nekoliko puta, predmnijevajući što će nam se dogoditi kada donesemo zakon o osobnoj asistenciji kada ćemo imati potrebe za puno više osobnih asistenata nego što ih imamo danas”, rekao je ministar rada i socijalne politike Marin Piletić na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade.

Naveo je kako ih je danas zaposleno nešto manje od 2500, ne samo osobnih asistenata, nego i videćih pratitelja te komunikacijskih posrednika, a zbog sigurnosti radnoga mjesta ti poslovi više neće biti projektno financirani na određeno razdoblje, već će biti stalno radno mjesto.

Ministar je pri tome istaknuo i dugotrajno nezapošljive osobe iz programa Zaželi, a od kojih je velik broj prošao program obuke za zanimanje njegovatelj, jer u njima vidi mogućnost da potraže stalno, sigurno i puno bolje plaćeno radno mjesto osobnog asistenta.

Što se tiče proširenja fonda sati za osobe s invaliditetom čiji roditelji imaju status roditelja njegovatelja i komentara novinara da neki studenti svejedno neće moći nastaviti studij jer će imati asistenta samo na par sati dnevno, Piletić je pojasnio kako usluge osobne asistencije obuhvaćaju i pomoćnike u nastavi.

I studenti će moći koristiti usluge osobnog asistenta

“U prvom čitanju zakona bilo je dilema, međutim jasno smo rekli da će i studenti moći koristiti usluge osobnog asistenta, u to nema dileme”, poručio je.

Isto tako, dodao je, s obzirom na to da će se puno ozbiljnije razvijati zakonska regulativa kroz podzakonske akte za pomoćnike u nastavi, potrebno je jasno razdvojiti što je osobni asistent za uključivanje u društvo, a što je pomoćnik u nastavi koji može podrazumijevati i pomoćnika tijekom odgojno obrazovnih procesa, a što studiranje i jest.

“Studenti će moći koristiti uslugu osobnog asistenta u ovom obujmu. Kroz listu procjena potreba stavili smo da studenti dobiju više bodova i očekujemo da ta usluga bude kvalitetnija, dugotrajnija i na korist svim osobama s invaliditetom jer želimo da imaju jednak pristup, da sveobuhvatno žive, a to podrazumijeva i studiranje”, istaknuo je Piletić.

Upitan o drugim zakonima, ministar je potvrdio kako se izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi institut zabilježbe na imovinu u sustavu socijalne skrbi redefinira te se ona briše, no ostaje obveza povrata sredstava za organizirani smještaj i stanovanje te će nasljednici, kao i dosad, imati obvezu povrata sredstava koje je država uplatila na ime samo ta dva prava.

U javnom savjetovanje je ušao Zakon o humanitarnoj pomoći, a ministar je naveo kako se ne događa ništa značajno, već uređuju niz nomotehničkih stvari.

“Želimo osvijestiti da sukladno Zakonu o humanitarnoj pomoći, svi oni koju pružaju pomoć trebaju ući u registar i evidentirati svoja prikupljanja sredstva”, istaknuo je.

Dodao je kako postoji niz slučajeva da su mnogi u dobroj namjeri organizirali humanitarnu pomoć, a da nisu i prema postojećem zakonu bili evidentirani i upisani, pa samim time nisu poštovali zakonsku proceduru.

Upitan zašto se osobe koje ulaze u to moraju registrirati, Piletić je odgovorio: “Zato što u nečije ime skupljate materijalna, najčešće financijska sredstva. Ti tijekovi ne smiju biti netransparentni i zbog toga idemo u izmjenu zakona”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!