Piletić vjeruje u postizanje dogovora oko povećanja plaća, Jagić: Čekamo sljedeći krug

Vijesti 12. lis 202316:02 0 komentara
Ivan Hrstić/N1

Ministar rada Marin Piletić rekao je u četvrtak da vjeruje u postizanje dogovora oko povećanja plaća u državnim i javnim službama već sljedećeg tjedna, a sindikati državnih službi, nezadovoljni ponudom od 3 posto rasta osnovice, streme tome da ono bude usklađeno s inflacijom.

Pregovaračke strane Vlade i sindikata državnih službi održale su drugi krug pregovora o izmjenama i dopunama Temeljnog kolektivnog ugovora u državnim i javnim službama.

Na sastanku u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, čelnicima reprezentativnih sindikata u državnim službama, Dubravku Jagiću (Sindikat policije) i Zdravku Lončaru (Nezavisni sindikat MUP-a), Piletić je ponudio povećanje osnovice od 3 posto.

Sindikati tu ponudu nisu prihvatili, poručivši da su zatražili veći rast osnovice, ali nisu otrkrili svoje zahtjeve.

“Kao što smo se dogovorili, nećemo iznositi naše zahtjeve, čekamo sljedeći krug pregovora”, rekao je Jagić u izjavi novinarima nakon sastanka. Na pitanje traže li da rast osnovice bude usklađen s inflacijom, Jagić je poručio da “streme tome”.

Piletić je istaknuo da je Vlada prihvatila prijedlog sindikata o povećanju božićnice – sa 232 eura na 300 eura, dok je još uvijek razgovara o iznosu uskrsnice, koja bi trebala po prvi put biti uređena Kolektivnim ugovorom.

Najavio je da će se nastavak pregovora sa sindikatima i državnih i javnih službi održati 20. listopada.

“Vjerujemo kako ćemo u sljedećem krugu pregovora sa sindikatima postići suglasje, kako bi mogli potpisati dodatke Temeljnom kolektivnom ugovoru”, poručio je Piletić.

Lončar: Ključna stvar Zakon o plaćama

Vlada paralelno s pregovorima o Temeljnom kolektivnom ugovoru, sa sindikatima kao socijalnim partnerima radi na novom Zakonu o plaćama.

Lončar je poručio kako je sindikatima državnih službi upravo taj zakon ključan za poboljšanje materijalnih prava državnih službenika jer bi se njime ispravio neravnopravan položaj u odnosu na one iz javnih službi.

“Mi kao sindikati državnih službi bili smo u neravnopravnom položaju u odnosu na druge. Mi smo postigli svoj cilj ako Zakon o plaćama usvojen onako kako ga mi vidimo”, rekao je.

Prema neslužbenim informacijama, sindikati državnih službi od Vlade su dobili jamstva da će se najavljenim povećanjem koeficijenata u javnim službama kroz Zakon o plaćama, ispraviti nepravde i izjednačiti koeficijente u državnim i javnim službama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!